Samenstelling vloeistof

De door NAM gebruikte vloeistof bestaat uit water (90%), chemicaliën (2%) en kleine keramiekkorrels (8%). De korrels blijven als opvulmiddel op grote diepte in het gashoudende gesteente achter. Zij houden de scheuren open. Zo kan het gas beter en sneller naar de boorput stromen. Zo’n tweederde van de vloeistof komt weer naar boven. De rest blijft achter in het gashoudende gesteente.

De chemicaliën (2%) in de vloeistof zijn noodzakelijk bij fracking. We voegen de chemicaliën toe om wrijving te verminderen, bacteriegroei te voorkomen en corrosie tegen te gaan. De exacte samenstelling van de vloeistof verschilt per locatie.

Fracking-locaties in Nederland

Fracking is niet geschikt voor alle kleine gasvelden. Op dit moment heeft NAM fracking toegepast in een klein deel van de ongeveer 175 kleine velden die er in Nederland zijn.

Een gespecificeerd overzicht van de vloeistof en de gebruikte chemicaliën per locatie kunt u hieronder downloaden. 

Meer over Fracking

Fracking: wat en waarom

Aardgas zit in een harde zandsteenlaag. Soms zo hard dat het gas niet naar de put kan stromen. Met fracking wint NAM dat gas.

Fracking en veiligheid

Er zijn mensen die bij fracken aan schaliegaswinning denken. Anderen maken zich zorgen over aardbevingen en het gebruik van chemicaliën.

Wellicht ook interessant

Luisteren naar onze omgeving

NAM ontziet het milieu en de sociale omgeving zo veel mogelijk. Schadelijke gevolgen proberen we te voorkomen. We luisteren naar omwonenden.

Milieu

NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.

Techniek en innovatie

NAM ontwikkelt nieuwe technieken: energiezuiniger en milieuvriendelijker. Daardoor kunnen we steeds meer gas uit bestaande velden en gas uit kleinere velden winnen.