Rol van Veiligheidsregio Groningen

Veiligheidsregio Groningen zorgt ervoor dat overheden, hulpverleners en bestuurders voorbereid zijn op rampen en calamiteiten. Op die manier kunnen zij direct in actie komen wanneer er een ramp gebeurt. Het kan zijn dat hulpdiensten na een aardbeving niet direct ter plekke kunnen zijn. U bewijst zichzelf dan ook een goede dienst door zelf ook goed voorbereid te zijn. Ook voor de hulpverleners is dit prettig.

Je hebt meer in huis dan je denkt

Misschien kent u de campagne ‘Je hebt meer in huis dan je denkt’. Hiermee informeert Veiligheidsregio Groningen u hoe u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op verschillende rampscenario’s. Groningers vertellen op een speciale website hoe zij zich voorbereiden op verschillende rampen. Denk hierbij aan een brand, een overstroming of een aardbeving. Weet u wat u kunt doen vóór, tijdens en na een aardbeving? Mariska uit Middelstum vertelt hoe zij zich voorbereidt op een aardbeving.

Risicowijzer

Veiligheidsregio Groningen zette alle tips in een risicowijzer. Deze risicowijzer is beschikbaar als beknopte flyer en als uitgebreide brochure. De flyer werd in september 2013 huis aan huis verspreid in de hele provincie Groningen. Dit om zo veel mogelijk Groningers te bereiken. Zowel de flyer als de brochure kunt u downloaden op de website van Risicowijzer Groningen.

Meer over Veiligheid bij aardbevingen

Bevingsbestendiger nieuwbouw

Nieuwbouwprojecten die rekening houden met aardbevingsbestendiger bouwen, kunnen technische en financiële ondersteuning krijgen vanuit de Nieuwbouwregeling. 

Vooraf aan een aardbeving

Een goede voorbereiding kan het verschil maken tijdens een aardbeving. U kunt maatregelen nemen om de veiligheid in en om uw huis te verbeteren.

Wellicht ook interessant

Aardbevingen

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. In ons land zijn er heel soms natuurlijke aardbevingen. Maar ook gaswinning kan bevingen veroorzaken.

Bodemdaling door gaswinning

Bodemdaling komt al vele eeuwen voor in Nederland. Dit gebeurt door natuurlijke processen, maar kan ook komen door menselijk handelen. Ook aardgaswinning kan bodemdaling veroorzaken. Of er bodemdaling optreedt, en zo ja hoeveel, is afhankelijk van veel factoren en is per gasveld verschillend.

Schade door aardbevingen in Groningen

Schade, veroorzaakt door aardbevingen door gaswinning, meldt u bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Dit kan op vele manieren, kijk op de website van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen wat voor u de handigste wijze is.