Hoe de NAM de gevolgen van aardbevingen beperkt

Verschillende partijen werken hard om de gevolgen van aardbevingen door gaswinning zo veel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen. Daarom inspecteren de inspectieteams van Centrum Veilig Wonen (CVW) de komende jaren woningen in en rondom Loppersum. CVW laat bouwkundige versterkingsmaatregelen uitvoeren. Hierdoor zijn gebouwen beter bestand tegen aardbevingen. Ondertussen onderzoekt NAM het effect op gebouwen wanneer een aardbeving plaatsvindt. Deltares onderzocht het effect van aardbevingen op de infrastructuur in de regio, zoals wegen en dijken.

Zelf voorbereiden op een aardbeving

U kunt zich voorbereiden op een aardbeving. Zo kunt u uw eigen veiligheid vergroten. Denk aan het vastzetten van een kast of het controleren of een lamp stevig hangt. Het zijn vaak simpele acties die tijdens een aardbeving een groot verschil kunnen maken. NAM heeft, samen met gemeenten en hulpdiensten, maatregelen opgesteld waarmee u zich kunt voorbereiden op een aardbeving.

  • Controleer de schoorsteen.
  • Kijk of de dakpannen goed liggen.
  • Zorg dat kasten zijn vastgemaakt aan de wand.
  • Controleer of uw spullen stevig staan of goed zijn vastgemaakt.
  • Zorg voor een zaklamp voor het geval de stroom uitvalt.

Meer over Veiligheid bij aardbevingen

Sterkte van gebouwen

Ingenieursbureau Arup onderzocht in 2013 hoe sterk gebouwen zijn wanneer een aardbeving plaatsvindt in het Groningen-gasveld.

Tijdens en na een beving

Het is belangrijk dat u weet hoe u tijdens en na een aardbeving uw veiligheid zo goed mogelijk in de gaten kunt houden.

Bevingsbestendiger nieuwbouw

Nieuwbouwprojecten die rekening houden met aardbevingsbestendiger bouwen, kunnen technische en financiële ondersteuning krijgen vanuit de Nieuwbouwregeling. 

Wellicht ook interessant

Aardbevingen

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. In ons land zijn er heel soms natuurlijke aardbevingen. Maar ook gaswinning kan bevingen veroorzaken.

Bodemdaling door gaswinning

Gaswinning uit het Groningen-gasveld veroorzaakt bodemdaling. Bodemdaling kan onder andere het waterpeil beïnvloeden en aardbevingen veroorzaken.

Schade door aardbevingen in Groningen

Schade, veroorzaakt door aardbevingen door gaswinning, meldt u bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Dit kan op vele manieren, kijk op de website van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen wat voor u de handigste wijze is.