Hoe de NAM de gevolgen van aardbevingen beperkt

Verschillende partijen werken hard om de gevolgen van aardbevingen door gaswinning zo veel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen. Daarom inspecteren de inspectieteams van Centrum Veilig Wonen (CVW) de komende jaren woningen in en rondom Loppersum. CVW laat bouwkundige versterkingsmaatregelen uitvoeren. Hierdoor zijn gebouwen beter bestand tegen aardbevingen. Ondertussen onderzoekt NAM het effect op gebouwen wanneer een aardbeving plaatsvindt. Deltares onderzocht het effect van aardbevingen op de infrastructuur in de regio, zoals wegen en dijken.

Zelf voorbereiden op een aardbeving

U kunt zich voorbereiden op een aardbeving. Zo kunt u uw eigen veiligheid vergroten. Denk aan het vastzetten van een kast of het controleren of een lamp stevig hangt. Het zijn vaak simpele acties die tijdens een aardbeving een groot verschil kunnen maken. NAM heeft, samen met gemeenten en hulpdiensten, maatregelen opgesteld waarmee u zich kunt voorbereiden op een aardbeving.

  • Controleer de schoorsteen.
  • Kijk of de dakpannen goed liggen.
  • Zorg dat kasten zijn vastgemaakt aan de wand.
  • Controleer of uw spullen stevig staan of goed zijn vastgemaakt.
  • Zorg voor een zaklamp voor het geval de stroom uitvalt.

Meer over Veiligheid bij aardbevingen

Sterkte van gebouwen

Ingenieursbureau Arup onderzocht in 2013 hoe sterk gebouwen zijn wanneer een aardbeving plaatsvindt in het Groningen-gasveld.

Wellicht ook interessant

Aardbevingen

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. In ons land zijn er heel soms natuurlijke aardbevingen. Maar ook gaswinning kan bevingen veroorzaken.

Bodemdaling door gaswinning

Bodemdaling komt al vele eeuwen voor in Nederland. Dit gebeurt door natuurlijke processen, maar kan ook komen door menselijk handelen. Ook aardgaswinning kan bodemdaling veroorzaken. Of er bodemdaling optreedt, en zo ja hoeveel, is afhankelijk van veel factoren en is per gasveld verschillend.

Schade door aardbevingen in Groningen

Schade, veroorzaakt door aardbevingen door gaswinning, meldt u bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Dit kan op vele manieren, kijk op de website van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen wat voor u de handigste wijze is.