Jump menu

Main content |  back to top

Bedrijfsprofiel

NAM heeft als missie het op duurzame wijze opsporen en exploiteren van gas- en olievoorkomens binnen Nederland en het Nederlandse deel van het continentaal plat (Noordzee).

Aardgaswinning

Aardgas speelt een cruciale rol in de Nederlandse energiemix. Het is de schoonste fossiele brandstof en levert de meeste energie met de minste CO2- uitstoot in vergelijking met andere fossiele brandstoffen. NAM draagt met 75 procent significant bij aan de gasproductie in Nederland.

Winning van aardolie

Ooit was het winnen van aardolie onze hoofdactiviteit, dit verklaart ook onze bedrijfsnaam. Sinds de vondst van het grote Groningen-gasveld ligt de focus van NAM echter op aardgas. De bijdrage van NAM aan de Nederlandse aardolieproductie is nu zo’n 25 procent.

Nederland Aardgasland

In 1959 boort NAM naar gas in de buurt van het Groningse Slochteren. Het succes van deze proefboring maakte van Nederland een aardgasland. We vonden namelijk één van de grootste aardgasvelden ter wereld.

Management

Met zo’n 1.900 medewerkers en het hoofdkantoor in Assen is NAM één van de grootste werkgevers in Noord-Nederland. Multinationals Shell en ExxonMobil zijn onze aandeelhouders. Gerald Schotman is sinds 2014 algemeen directeur van NAM.

Onze historie

In 1943 werd er olie gevonden bij Schoonebeek. Na de Tweede Wereldoorlog besloten Shell en Esso in 1947 tot de gezamelijke oprichting van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. In 1948 vindt NAM het eerste gasveld bij Coevorden. Inmiddels zijn we ruim 65 jaar verder en speelt aardgas nog steeds een grote rol in de energiemix.

Feiten en cijfers

Alle interessante feiten en cijfers over NAM overzichtelijk op een rij.

Commercieel

NAM verkoopt het door haar geproduceerde aardgas en aardolie aan vaste afnemers. Zo wordt al het aardgas aan GasTerra verkocht, die het op haar beurt weer verkoopt aan grote klanten zoals elektriciteitscentrales en energiemaatschappijen. De olie gaat naar de raffinaderijen van Shell en ExxonMobil in ons land. De olie uit Schoonebeek wordt getransporteerd naar een raffinaderij in Lingen (Duitsland). Er zijn dus vaste afnemers van het aardolie en aardgas en er is geen rechtstreeks contact met consumenten.