
Aanbod ‘oude’ schademeldingen door NAM
Eind januari 2018 hebben de Groningse bestuurders overeenstemming bereikt met het kabinet over een nieuw Protocol Mijnbouwschade Groningen.
Er resteerde nog ruim zesduizend openstaande schademeldingen onder het ‘oude’ protocol van vóór 31 maart 2017. NAM is toen verzocht deze ‘oude’ schademeldingen voor 1 juli 2018 een aanbod te doen. NAM heeft ingestemd met dit verzoek en al deze bewoners hebben inmiddels een brief van NAM met daarin een aanbod ontvangen.
Spelregels afhandeling ‘oude’ schademeldingen
NAM heeft voor 1 juli 2018 de ruim zesduizend openstaande schademeldingen van vóór 31 maart 2017 een aanbod gedaan. NAM heeft dit gedaan conform de afspraak die eind januari 2018 met de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Groningse bestuurders is gemaakt bij de totstandkoming van het nieuwe Schadeprotocol Mijnbouwschade Groningen. Gezamenlijke inzet was om deze ‘oude’ gevallen op te lossen, zodat het nieuwe schadeprotocol daarmee niet wordt belast.
Alle inwoners behorend tot deze groep ontvingen op 5 maart 2018 een brief met een uitleg over de procedure. Voor 1 juli 2018 ontving iedereen een aanbod van NAM. De schademelder kon het aanbod accepteren in geld, in herstelwerkzaamheden of het aanbod afwijzen. Het aanbod van NAM gold voor een periode van 4 weken na dagtekening van de aanbiedingsbrief met daarin het aanbod van NAM. Schademelders werd gevraagd om binnen deze termijn te reageren. De schademelder reageerde schriftelijk en kon daarbij akkoord gaan met het aanbod of het afwijzen. Als de schademelder het aanbod afwees verviel automatisch het aanbod. De schademelder heeft daarna tot 1 september 2018 de mogelijkheid de schademelding voor te leggen aan de Arbiter Bodembeweging.
Voor een vlotte afhandeling van de ‘oude’ schademeldingen zijn spelregels opgesteld. Deze spelregels zijn de uitkomst van gespreken tussen de minister van Economische Zaken en Klimaat, de Commissaris van de Koning in Groningen en NAM. De spelregels zijn, tezamen met enkele illustraties van de mogelijke toepassing daarvan en de veel gestelde vragen en antwoorden zijn hieronder te vinden. Deze lijst wordt doorlopend geactualiseerd.
Voortgangsrapportage
NAM verzorgt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Commissaris van de Koning voortgangsrapportages over de afhandeling van de schademeldingen van vóór 31 maart 2017.
- De eerste voortgangsrapportage is 25 april 2018 aangeboden.
- De tweede voortgangsrapportage is 31 mei 2018 aangeboden.
- De derde voortgangsrapportage is 11 juli 2018 aangeboden.
- De vierde voortgangsrapportage is 6 september 2018 aangeboden
- Addendum op de vierde voortgangsrapportage is 20 september 2018 aangeboden
Bejegeningsonderzoek
In opdracht van de provincie Groningen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en NAM heeft het onderzoek Communicatie rond afhandeling schade CVW/NAM/woningeigenaren plaatsgevonden. Dit onderzoek richt zich op de interactie tussen CVW/NAM en de schademelders. Hiervoor zijn begin mei in totaal 378 woningeigenaren en 20 medewerkers van NAM en CVW telefonisch ondervraagd over hun bevindingen. De uitkomsten dit onderzoek zijn hier te vinden.
Spelregels bij het aanbod van NAM
Bij het doen van een aanbod houdt NAM zich aan de volgende spelregels. Toepassing van deze spelregels geeft schademelders duidelijkheid over wat men op hoofdlijnen kan verwachten. Voor een beperkt aantal meldingen zullen nog extra afwegingen nodig zijn. Er is ook een vereenvoudigd stroomschema van de spelregels beschikbaar.
Klik hier voor een lijst van c-schades die evident niet in aanmerking komen voor vergoeding.
Veelgestelde vragen afhandeling ‘oude’ schademeldingen
Voor ontvangers van de aanbiedingsbrief is een lijst met vragen en antwoorden opgesteld. Deze lijst wordt doorlopend geactualiseerd.
Antwoorden NAM op door Groninger Gasberaad gestelde vragen
Groninger Gasberaad heeft naar aanleiding van de spelregels en de vragen en antwoorden van NAM vragen gesteld. NAM heeft de volgende antwoorden gegeven.
Groninger Gasberaad heeft op 24 mei enkele aanvullende vragen gesteld. NAM heeft de volgende antwoorden op gegeven.
Antwoorden NAM op door Onafhankelijk Raadsman gestelde vragen
De Onafhankelijk Raadsman Leendert Klaassen heeft naar aanleiding van het afhandelen van de ruim zesduizend openstaande schademeldingen van vóór 31 maart 2017 vragen aan NAM gesteld. NAM heeft de volgende antwoorden gegeven.
Reactie NAM op observaties uit halfjaarrapportage 2018 van de Onafhankelijk Raadsman
De halfjaarrapportage van 12 september 2018, over de eerste helft van 2018, van de Onafhankelijk Raadsman bevat een aantal observaties over de afhandeling van de ‘oude’ schademeldingen van vóór 31 maart 2017. NAM heeft een aantal van deze observaties nader toegelicht.
Reactie NAM op artikel Follow the Money
Op 25 mei 2018 verscheen het volgende bericht op het internetplatform Follow the Money. NAM is hiervoor niet om een reactie gevraagd, maar geeft graag een toelichting. Deze treft uhier. In de linker kolom staat de integrale tekst van de bijdrage van Follow the Money, in de rechter kolom de toelichting van NAM.
Eerder gedeelde informatie:
Kamerbrief Minister van Economische Zaken en Klimaat (9 maart 2018)
Deze brief gaat in op de oprichting van het Schadefonds Mijnbouwschade Groningen en de hiermee verbonden afhandeling van ‘oude’ schademeldingen. U leest de brieven hieronder.
Tijdelijke overeenkomst schadeafhandeling Groningen
Procesbrief aan bewoners (5 maart 2018)
Bewoners met een ‘oude’ schademelding hebben op 5 maart een brief ontvangen met de bevestiging dat zij tot deze groep behoren. Verder legt de brief het proces uit dat tot 1 juli 2018 wordt gevolgd.
Meer over NAM en de samenleving
Groningen-gasveld specifieke regelingen
De aardbevingen hebben impact op de regio. Er zijn regelingen waar de inwoners van het gebied boven het Groningen-gasveld gebruik van kunnen maken.
Educatie
NAM stimuleert samenwerking op het gebied van educatie en opleiding. Met name met regionale kennisinstituten en scholen.