Samen in beeld brengt alle leeftijden bij elkaar

Initiatiefneemster en filmmaker Ina Spijk vertelt hoe het idee voor Samen in Beeld ontstond: “Drie jaar geleden was ik bij mijn moeder op bezoek in verzorgingshuis Hunsingoheerd in Uithuizen. Toevallig stond de televisie op het interne tv-kanaal, waar foto’s voorbijkwamen van bewonersuitstapjes en de omgeving. Mijn moeder vond dat prachtig. Toen dacht ik: daar kan veel meer mee. Die avond heb ik tot diep in de nacht mijn ideeën daarvoor uitgeschreven.”

Samen in Beeld TV: van verzorgingshuis naar PodiumTV

Nadat Spijk financiering vond voor het project, heeft ze de afgelopen drie jaar televisie gemaakt op het interne kanaal van Hunsingoheerd. Man bijt hond-achtige uitzendingen met compacte items waarin ze ouderen hun levensverhaal laat vertellen en hen meeneemt de omgeving in. Bewoners zijn laaiend enthousiast: “Op vrijdag heeft iedereen het over de nieuwe uitzending. Samen in Beeld is echt een begrip geworden.”

Een paar maanden geleden trok Spijk de stoute schoenen aan en stuurde een aantal filmpjes naar PodiumTV, met de vraag of zij ruimte hadden voor ouderenprogrammering. Een schot in de roos: de makers van PodiumTV waren positief, zodat Samen in Beeld nu ook te zien is in de drie noordelijke provincies én Overijssel. Het programma is populair: “Veel zelfstandig wonende ouderen vragen ons op welk kanaal we te zien zijn”, zegt Spijk enthousiast.

Kansen voor studenten

Het team van Samen in Beeld TV bestaat uit een groot aantal vrijwilligers. Als erkend leerbedrijf wordt ook samengewerkt met het Alfa-college en de Hanzehogeschool. Spijk: “Voor studenten media is het vinden van een stageplek lastig. Bij ons zijn stagiairs van harte welkom om ervaring op te doen. Samen met de vrijwilligers draaien ze mee in het hele proces van televisiemaken. Wat het team bindt is enthousiasme en de wens om mooie programma’s te maken voor onze kijkers.”

Inmiddels is het project ondergebracht in de stichting Samen in Beeld. Vanwege de waarde van Samenin Beeld TV voor Groningers van jong tot oud heeft de stichting een bijdrage ontvangen uit het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Spijk is daar heel blij mee: “Ondanks dat we werken met vrijwilligers en stagiairs, kost het maken van goede televisie ook geld. Mede dankzij de bijdrage kunnen we de komende jaren nog een prachtig programma voor ouderen maken.”

Benieuwd naar Samen in Beeld TV? Kijk dan elke vrijdag om 17.30 uur naar Ziggo kanaal 35 (herhalingen om 19.30 en 21.30 uur), of neem een kijkje op www.sameninbeeld.tv.

Wellicht ook interessant

Leefbaarheid en duurzaamheidprogramma

Met het Loket Leefbaarheid en de Regeling Leefbaarheid en duurzaamheid willen we een bijdrage te leveren aan de structurele ontwikkeling van de regio.

Nieuws

Nieuwe informatie over de energietransitie, actuele onderhoudswerkzaamheden of lokale leefbaarheidsprojecten leest u allemaal in het laatste nieuws.