Eigen plek voor rugbyclub Phoenix

Rugbyclub Phoenix uit Delfzijl betrok in 2015 voor het eerst een eigen accommodatie. Een mooie stap die ook hogere kosten met zich meebracht. Begin februari werden 40 zonnepanelen geplaatst, waardoor de rugbyers alle energiekosten dekken.

Phoenix is een maatschappelijk betrokken club: ze hebben het sportveld opengesteld voor het COA en de bewoners van verzorgingshuis Vliethoven. Ook geven de leden elk jaar clinics op scholen in de gemeente Delfzijl.

Voorzitter Mario Brouwer is enthousiast over de ontwikkeling Delfzijlster rugbyclub: “We hebben een enorme ledenimpuls gekregen na het WK 2015.” Hij klaagt niet over NAM: “Voor ons is het mooi dat we straks nul op de meter hebben.”

Nul op de meter voor IJsvereniging Slochterbosch

IJsvereniging Slochterbosch ligt prachtig beschut bij de Fraeylemaborg. De vereniging is in 2013 begonnen met het opknappen van de accommodatie. Met behulp van vrijwilligers werden drainage, vloer, muren en plafond aangepakt.

Van het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma kregen ze een bijdrage voor het aanleggen van zonnepanelen. Voorzitter Ko de Witt vertelt: “Dankzij de 24 zonnepanelen op het dak zijn we volledig overgegaan op elektriciteit; ook de nieuwe verwarming is elektrisch.” Vrijwilliger Binne Kunnen vult aan: “We werken met een vaste groep vrijwilligers elke dinsdagavond aan de accommodatie.”

De ijsvereniging verwacht door de aanpassingen aan de kantine en de geplaatste zonnepanelen op nul energiekosten uit te komen tijdens schaatswinters.

TV Oldencate weer helemaal bij de tijd

Zoals bij veel kleine sportverenigingen is ook het complex van Tennisvereniging Oldencate geprivatiseerd. Bestuurslid Harry Rozema: “We hebben de privatisering op een positieve manier ingevuld.” Met behulp van gemeente, sponsoren en vrijwilligers werd het hele complex aangepakt: de kantine werd vernieuwd en 3 oude tennisvelden werden vervangen door nieuwe kunstgrasbanen.

Het was de bedoeling om ook de verlichting te vervangen door LED-lampen. Na de andere werkzaamheden zat dat er niet meer in. Met een bijdrage van NAM werden er wel zonnepanelen op het dak van de kantine geplaatst. Daarmee wordt een mooi bedrag op de energiekosten bespaard. Rozema: “Wij zijn tevreden”.

Voetballers komen graag terug bij v.v. ZEC

ZEC is een kleine, maar gezellige club. Dat blijkt wel uit het feit dat de Zandeweersters nog altijd twee seniorenelftallen op de been kunnen brengen. Samen met het naburige vv KRC uit Kantens beschikt ZEC ook nog eens over ongeveer 100 jeugdleden. “Dat is goed voor de club, want zeker voor een kleine club heeft de jeugd de toekomst”, vertelt penningmeester Pascal Koolhof.

De accommodatie van ZEC is 3 jaar geleden geheel vernieuwd, met hulp van vrijwilligers en de gemeente. Koolhof: “Gelukkig investeert gemeente Eemsmond nog in sportclubs. Voor zonnepanelen hebben we met succes een aanvraag gedaan bij het Duurzaamheidsprogramma.”

PSO ‘De Woldstreek’ werkt aan een duurzaam paardensportcomplex

Bij Paardensportvereniging Schildwolde en Omstreken, met zo’n 180 leden één van de grootste paardensportverenigingen van Nederland, is de verduurzaming onderdeel van een groter plan om de twee bestaande manegehallen aan te pakken.

Wikin de Boer: “De bijdrage van NAM hebben we besteed aan LED-verlichting in de manegehal, de buitenbak en de hellingbaan voor rolstoelers. Dat levert een flinke besparing in de stroomkosten op.” Een tip voor verenigingen die ook willen verduurzamen? “Bereid je goed voor, dan heb je er het meeste profijt van.”