Brug slaan met universiteit

dec. 24, 2013

Shell, NAM en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) kozen tijdens de finale op 17 december welke studenten de beste bedrijfsoplossing hadden bedacht in hun zes weken durende business challenge. "Door het organiseren van deze challenge konden we ons als Shell en NAM presenteren als toekomstig werkgever," zegt Kees Nieuwenkamp, Finance Manager bij NAM in Assen. "Het geeft ons bovendien gelegenheid een stevige basis te creëren voor onze samenwerking met de universiteit."

Straatinspectie woningen dorp Loppersum afgerond

dec. 23, 2013

In de afgelopen 2.5 maand zijn alle 1.100 woningen in het dorp Loppersum vanaf de openbare weg geïnspecteerd.

NAM voert boring uit naar klein gasveld bij Faan

dec. 23, 2013

Naar verwachting begint de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) begin januari 2014 met de verhuizing van de boorinstallatie "Synergy" en bijbehorend materiaal naar de bestaande NAM-locatie Faan, gelegen aan de Millinghaweg in Faan. Half januari wordt dan gestart met het boren van een put op de locatie. De boring zal circa 2 maanden in beslag nemen.

Kerstwensboom groot succes!

dec. 20, 2013

December is bij uitstek een maand om iets te doen voor mensen die het wat minder hebben. Door NAM- medewerkers zijn circa 100 Kerstwensen vervuld, ingediend door kinderen wonend bij Promens Care in Drenthe.

Bepaal de plaats van een gasveld

dec. 05, 2013

Met de opdracht om de plaats te bepalen waar NAM en Shell een vermoeden van een gasveld hebben werden leeringen uit 4-havo en 5-vwo aan het werk gezet. De leerlingen volgden een van de vele workshops tijdens de Jet-Net Career Days op 19 en 20 november bij de Campus van de Technische Universiteit Delft. Geen gemakkelijk opdracht voor hen maar toch gingen ze enthousiast aan de slag met een grote passer, stiften, een wereldbol, zandsteen, kalksteen en een verdunde zuur.

NAM en Jong Ondernemen stimuleren ondernemerschap in Noord-Nederland

dec. 04, 2013

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Stichting Jong Ondernemen gaan samenwerken om via het onderwijs ondernemerschap in Noord-Nederland te stimuleren. Hiervoor ondertekenen ze op woensdag 4 december een samenwerkingsovereenkomst. Beide organisaties willen niet alleen een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en studenten leveren, maar ook de economische ontwikkeling en leefbaarheid in de drie noordelijke provincies stimuleren.

Nieuwe bestemming voor De Boô

dec. 03, 2013

Duurzaam en energiezuinig trainingscentrum voor NAM in Schoonebeek

Gezin uit Bedum uit voorzorg naar vervangende woonruimte

dec. 02, 2013

Donderdag 23 januari is een gezin uit Bedum na overleg ingetrokken in een vervangende woonruimte. 

Herziene versie Winningsplan ingediend

dec. 02, 2013

NAM een herziene versie van haar winningsplan rondom gaswinning uit het Groningen-gasveld ingediend bij minister Kamp van Economische Zaken.

Aardbeving in gemeente Appingedam

nov. 27, 2013

Woensdagochtend 27 november om 00:54 heeft zich in de gemeente Appingedam een aardbeving voorgedaan.

Werkzaamheden en planning NAM-locatie Monster Zuid

nov. 27, 2013

Eind november plaatst NAM een tijdelijke boorinstallatie op de bestaande NAM-locatie, gelegen op het huidige NAM-terrein tussen de Kade van Ras en Burgemeester Elsenweg (tegen bedrijventerrein Westerlee aan). De boring duurt naar verwachting drie maanden.

NAM schenkt zonnepanelen aan Kollumerpomp

nov. 25, 2013

Onder een stralende zonnehemel zijn op zaterdag 23 november de nieuwe zonnepanelen die onlangs op dorpshuis het Trefpunt in Kollumerpomp geplaatst zijn officieel in gebruik genomen.

Geofoons getest door seismiek in Westeremden en Zeerijp

nov. 24, 2013

Door middel van zogenaamde ‘checkshots’ worden woensdag en donderdag de recent aangebrachte ondergrondse geofoons van de NAM getest. Door deze testen worden de geofoons gekalibreerd. De testen worden gedaan rondom de gasputten van Westeremden en Zeerijp door middel van acht kleine seismische explosies; vier ten Noorden van Loppersum en vier ten zuiden van Westeremden.

Nieuwe NOGEPA Aardgas Update over werken in de olie of gaswereld

nov. 13, 2013

Aardgas en aardolie spelen een belangrijke rol in Nederland. Met aardgas verwarmen we onze woonkamers, koken we onze aardappelen en verwarmen we ons kraanwater. Aardolie is onder andere nodig voor medicijnen en make-up.

RUG studenten bestuderen NAM-cases als carrièrevoorbereiding

nov. 12, 2013

Vijfentwintig studenten economie en bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen zijn bij de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij bv) gestart met een zes weken durende case-study. Dit is het resultaat van een samenwerking van de NAM met de onlangs geopende Careers Company van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) en de Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging (EBF). Doel van de business challenge is om studenten kennis te laten maken met het bedrijfsleven en complexe organisatievraagstukken. Aan de andere kant wil de NAM graag gebruikmaken van de frisse en creatieve ideeën van de studenten.

In gesprek met dorpsbewoners

nov. 12, 2013

Zo’n 500 bewoners bezochten tien  informatieavonden in diverse Groninger gemeenten. Deze zijn georganiseerd door de vereniging Groninger dorpen en NAM.

Vernieuwd NAMplatform over gaswinning en aardbevingen

nov. 12, 2013

Na de sterke aardbeving in Huizinge in augustus 2012 hebben we veel gesproken met inwoners uit de provincie Groningen. Hieruit is onder andere in december 2012 de website NAMplatform.nl voortgekomen. De website heeft als doel informatie te geven over gaswinning en aardbevingen in Groningen. Op 11 november gaat de nieuwe versie van NAMplatform.nl live. Ook hierbij zijn de inwoners het uitgangspunt.

Wallage en Van Geel werken aan dialoogtafel

nov. 11, 2013

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben opdracht gegeven om een dialoogtafel voor het Groninger aardbevingsgebied uit te werken.

Speciale krant over gaswinning en aardbevingen

nov. 11, 2013

Inwoners van Noordoost-Groningen ontvangen een krant over gaswinning en aardbevingen.

Aardbeving bij Annen

nov. 11, 2013

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft zich een aardbeving voorgedaan in de omgeving van Annen.

Netwerkmeeting Brandweer, overheid en NAM

nov. 11, 2013

Op donderdag 14 november organiseert NAM in het hoofdkantoor in Assen een bijeenkomst met de brandweerkorpsen uit de regio’s waarin NAM werkt. Rond het kantoor zijn daarom op die dag allerlei brandweerauto’s aanwezig.

Aardbeving bij Annen

nov. 09, 2013

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft omstreeks 02.30 uur zich een aardbeving voorgedaan in de omgeving van Annen. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2,4 op de schaal van Richter.

NAM steunt Zandstrooiboerderij Schoonebeek

nov. 06, 2013

Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman's Hof ligt in het centrum van Schoonebeek. Je kunt er zien hoe men er in vroeger tijden woonde en werkte. Vanaf april 2014 is er bovendien een vaste tentoonstelling over de oliewinning in Schoonebeek te bezichtigen. De wagenschuur wordt geschikt gemaakt voor tijdelijke tentoonstellingen van Stichting De Spiker. Een ingrijpende verbouwing, waarvoor een beroep is gedaan op NAM’s werkgelegenheidsfonds. Hierdoor zijn er vijf leerwerkplekken gerealiseerd.

Dorpshuis Garsthuizen opgeknapt na brand

nov. 06, 2013

"Ons dorpshuis is elke week wel een avond open, soms zelfs twee of drie avonden. Het speelt een belangrijke sociale rol in Garsthuizen. We hebben dus geen moment getwijfeld of we door zouden gaan, toen het pand eind mei werd getroffen door brand."

Bijeenkomst 'Mijn huis en aardbevingen'

nov. 04, 2013

Op donderdag 14 november 2013 wordt in het Regionaal Informatiepunt Gaswinning weer een bewonersbijeenkomst georganiseerd voor inwoners van Loppersum.

NAM Open Dag Noordoost Friesland groot succes

nov. 04, 2013

Zaterdag 2 november opende NAM letterlijk en figuurlijk haar (tent)deuren voor geinteresseerden en belangstellenden in de regio Noordoost Friesland. Omdat NAM de komende jaren veel werkzaamheden uitvoert in deze regio, waren inwoners van het gebied uitgenodigd om te horen en zien wat NAM in hun omgeving doet maar ook om meer te weten te komen over aardgas: waar en hoe zit het aardgas in de ondergrond, hoe spoort NAM het op en hoe wordt het gewonnen.

Rapport commissie Meijer verschenen

nov. 01, 2013

Vrijdag 1 november 2013 heeft de commissie Meijer een belangrijk rapport opgeleverd over een duurzame toekomst voor Noord-Oost Groningen.

Publicatie rapport GBB-denktank

okt. 29, 2013

Groninger Bodembeweging heeft een denktank opdracht gegeven om projecten te identificeren die inwoners compenseren voor de negatieve effecten van gaswinning.

Kabinetsbesluit gaswinning Groningen

okt. 29, 2013

Om een goed oordeel te vormen over voortzetting van gaswinning in het Groningen-gasveld heeft minister Kamp(EZ) elf onderzoeken aangekondigd.

Onderhoudswerkzaamheden Grijpskerk

okt. 24, 2013

Vanaf maandag 28 oktober tot en met vrijdag 13 december voert NAM ondershoudswerkzaamheden uit aan de gaswinningsinstallatie op NAM-locatie Grijpskerk. Het gaat om werkzaamheden zoals schilderwerk en het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Open dag NAM in Noordoost Fryslân

okt. 21, 2013

Op zaterdag 2 november zijn inwoners van de regio Noordoost Fryslân van harte welkom om een kijkje achter de schermen van gaswinning te nemen. NAM organiseert een open dag, waarbij bezoekers een rondleiding per bus kunnen volgen langs de verschillende NAM-locaties in de gemeente Dongeradeel.

Verbouwing zandstrooiboerderij Schoonebeek voor olie-expositie

okt. 18, 2013

Op woensdag 16 oktober 2013 werd het startsein gegeven voor de verbouwing en herbestemming van de historische Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokman’s Hof in Schoonebeek. In het voorjaar van 2014 wordt hier een expositie over oliewinning geopend. Het dorp Schoonebeek en NAM zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de oliewinning die hier sinds 1947 plaatsvindt.

Werkzaamheden locatie 's Gravenzande

okt. 16, 2013

NAM wint sinds 2002 aardgas vanaf locatie ’s-Gravenzande aan de Noordlandseweg 68. Om de aardgasproductie op peil te houden zijn regelmatig onderhoudswerkzaamheden nodig. In de maand oktober worden op deze locatie werkzaamheden verricht aan een van de bestaande putten.

Onderhoudswerkzaamheden locatie Amsweer

okt. 15, 2013

Van woensdag 16 oktober tot naar verwachting half november worden op de NAM-locatie Amsweer aan de Meedhuizerweg werkzaamheden uitgevoerd aan twee putten met een boortoren.

Online schadeformulier weer beschikbaar

okt. 11, 2013

Door een technische storing werkte de afgelopen dagen het online schadeformulier niet goed. Dit probleem is nu verholpen.

Gasleiding Norgron onder Drentsche Aa en N34 getrokken

okt. 10, 2013

De NAM heeft donderdag onder de Drentsche Aa en de provinciale weg N34 een pijpleiding getrokken door middel van een ‘gestuurde boring’ voor een nieuwe gastransportleiding die van Sappemeer naar Langelo wordt aangelegd. Door gebruik te maken van de horizontaal gestuurde boring wordt de flora en fauna rond de Drentsche Aa zo weinig mogelijk verstoord.

High tech installatie officieel geopend

okt. 08, 2013

Vrijdagmiddag 4 oktober heeft VNO NCW voorzitter Bernard Wientjes samen met Air Products (operator van NAM’s luchtscheidingsinstallatie) directeur Howard Castle-Smith en NAM directeur Bart van de Leemput de symbolische openingshandeling verrricht voor het Aardgas+ project. Door een draai aan het wiel van een grote pijplijding werd het officiele startsein gegeven van deze wereldprimeur van het Drentse gasveld “De Wijk”.

De Groninger ondergrond in LEGO

okt. 06, 2013

Hoe ontstaat een aardbeving? Wat gebeurt er onder de grond? Het geologisch model brengt de Groninger ondergrond minutieus in kaart.

Bernard Wientjes opent Aardgas+ project

okt. 04, 2013

Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW, opent vrijdag 4 oktober de nieuwe luchtscheidingsinstallatie op de NAM-locatie bij Koekange. Hiermee gaat het Aardgas+ project officieel van start en heeft NAM een primeur. Dankzij deze innovatieve techniek kan ook de laatste 10% van het aardgas uit dit veld worden geproduceerd. Dit is bijzonder, omdat je met deze extra hoeveelheid aardgas alle Drentse huishoudens nog zes jaar lang van aardgas kan voorzien. Tot nu toe werd dit gasveld als ‘leeg’ beschouwd.

Succesvolle Open Dag Gasbehandelingslocatie Den Helder

sep. 30, 2013

Op zaterdag 28 september bezochten bijna 600 bezoekers de Open Dag van NAM’s gasbehandelingslocatie in Den Helder. Iedereen uit Den Helder en omgeving kent de imposante locatie en de kilometerslange buizen. Maar altijd gezien van een afstand. Nu gingen de deuren open en kon men het terrein eens van dichtbij bekijken.

NAM achter de schermen – succesvolle eerste bijeenkomst!

sep. 27, 2013

Maandagavond 23 september was de primeur van het programma NAM achter de schermen. Met dit programma willen we op een informele manier beeld geven van onze activiteiten en de complexiteit daarvan, antwoorden geven op de vragen die er leven, signalen uit de omgeving opvangen.

Bart’s column: Aandachtig zijn

sep. 27, 2013

Elke twee weken schrijf ik over de meest voorkomende vragen over gaswinning en aardbevingen in het Slochteren Gasveld.

Storing online schadeformulier

sep. 26, 2013

In de afgelopen dagen heeft een storing in de IT bij NAM er voor gezorgd dat het online formulier voor het indienen van schades niet goed werkt op www.nam.nl, waarvoor onze excuses. Als het probleem is opgelost zullen wij dat melden op deze site.

Start dorpenronde NAM en Groninger Dorpen

sep. 26, 2013

Dit najaar organiseren Vereniging Groninger Dorpen en NAM een dorpenronde.

D.E.A.L - misdaadkomedie in de Eemsdelta

sep. 18, 2013

Op 13 september zijn de opnamen gestart in Noordoost Groningen van de misdaadkomedie D.E.A.L. De korte film (ca. 30 min.) vertelt het verhaal van Tjalling Beukema, een lokale puber die met lood in de schoenen naar zijn eerste stagedag gaat bij de immer bekvechtende windmolenmonteurs Oscar en Riekus. Wanneer Tjalling, vanuit de top van een windmolen, een drugsbende ontmaskert die illegaal stroom tapt, ontpopt hij zich tot de grote held.

Werkzaamheden ondergrondse gasopslag Norg

sep. 13, 2013

De komende periode staan er een aantal werkzaamheden gepland bij de ondergrondse gasopslag in Langelo

Grotere vlam zichtbaar bij gaszuiveringsinstallatie Emmen

sep. 10, 2013

Woensdag 11 september 2013 worden er bij de gaszuiveringsinstallatie (GZI) van de NAM in Emmen werkzaamheden verricht. Omdat de fabriek drukvrij gemaakt moet worden, wordt er gefakkeld. Dat betekent dat de vlam op de fakkelpijp die dag groot is. Ook kan er geluidsoverlast ontstaan doordat er stoom wordt afgeblazen. De werkzaamheden worden verricht tussen 08.00 en 16.00 uur.

Zoektocht naar het beïnvloeden van aardbevingen

sep. 09, 2013

Kunnen we iets doen om het aantal aardbevingen of de kracht daarvan te verminderen?

Drentse besturen Dorpsbelangens op bezoek in Drents Museum

sep. 08, 2013

Op maandagavond 9 september gaat het Drents Museum exclusief open voor besturen van dorpsbelangen uit de provincie Drenthe. De besturen zijn door NAM en de BOKD (Brede overleggroep kleine dorpen Drenthe) uitgenodigd de bijzondere tentoonstelling van de Dode Zeerollen te bewonderen.

Aardbeving bij Zeerijp

sep. 06, 2013

Woensdagmorgen 4 september heeft zich in de gemeente Loppersum een aardbeving voorgedaan.

Zaterdag 28 september Open Dag Den Helder

sep. 05, 2013

Bent u benieuwd waar aardgas en aardolie vandaan komen? En wat er allemaal gebeurt vanaf het boren van aardgas tot het gebruik van gas en verwarming bij u thuis? Op zaterdag 28 september a.s. opent NAM haar deuren van de gasbehandelingslocatie aan de Oostoeverweg in Den Helder. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Aardbeving bij Zeerijp in gemeente Loppersum

sep. 03, 2013

Woensdagmorgen heeft zich in de gemeente Loppersum een aardbeving voorgedaan. De beving vond plaats om 03.33 uur bij Zeerijp. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2,8 op de schaal van Richter. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Symbolische stop jaknikker Berkel op 30 augustus 2013

sep. 01, 2013

Op vrijdagmiddag 30 augustus 2013 opende NAM locatie Berkel haar poorten voor circa 125 genodigden die de symbolische stop van de jaknikker wilden zien en meemaken. Bart van de Leemput, directeur NAM en Chantal Zeegers, bestuurslid van deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, drukten rond kwart over 3 op de stopknop en heel langzaam kwamen de 9 nog werkende jaknikkers tot stilstand.

Luisteren naar de ondergrond

aug. 26, 2013

Wij luisteren naar wat er in de ondergrond gebeurt zodat wij aardbevingen nog beter begrijpen.

Uitkomsten eerste vier onderzoeken gaswinning en aardbevingen

aug. 21, 2013

Vandaag heeft het ministerie van Economische Zaken de eerste vier (van in totaal elf) onderzoeken naar gaswinning en aardbevingen gepubliceerd.

Publieksonderzoek door NAM

aug. 21, 2013

NAM is voortdurend in gesprek met haar omgeving omdat we willen begrijpen wat mensen van ons en van gaswinning verwachten.

Werkzaamheden olietransportleiding in Westland succesvol afgerond

aug. 18, 2013

De werkzaamheden die vorige week startten aan de olietransportleiding onder de Coldenhovelaan in Westland, zijn succesvol uitgevoerd. De weg is weer open voor verkeer.

Aardbeving bij Lageland in gemeente Slochteren

aug. 15, 2013

Vrijdagmiddag 16 augustus om 13.35 uur vond een beving plaats bij Lageland in de gemeente Slochteren. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2,1 op de schaal van Richter. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Werkzaamheden olietransportleiding in Westland

aug. 12, 2013

Van woensdag 14 tot en met zondag 18 augustus worden er aan de olietransportleiding onder de Coldenhovelaan in Westland werkzaamheden uitgevoerd.

Werkzaamheden bij NAM locatie Schoonebeek 3100

jul. 26, 2013

In de week van 29 juli tot 05 augustus vinden er werkzaamheden plaats bij de NAM locatie Schoonebeek 3100 aan de Wimsbrugweg. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van een aantal telescoopkranen en ander groot materieel. De totale werkzaamheden zullen circa 1 week duren.

'Op fietse' langs NAM-locaties - prijswinnaars bekend

jul. 25, 2013

Het was op woensdag 24 juli een drukte van belang op verschillende NAM-locaties die aan een van de routes van de Drentse Fiets 4Daagse lagen. Meer dan 1100 deelnemers bezochten NAM-locatie Schoonebeek-3100, de ondergrondse gasopslag in Norg of De Wijk-20 in Koekange. NAM-medewerkers gaven ter plekke uitleg over de werkzaamheden op de locatie of beantwoordden vragen van bezoekers.

Aardbeving bij Oosterwijtwerd en Eenum in gemeente Loppersum

jul. 20, 2013

Zaterdagochtend 20 juli hebben zich in gemeente Loppersum een tweetal aardbevingen voorgedaan. De eerste beving vond plaats om 05.30 uur bij Oosterwijtwerd. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2,4 op de schaal van Richter. De tweede werd om 07.05 uur vastgesteld bij Eenum met een kracht van 1,9. De bevingen houden verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Werkzaamheden NAM locatie De Wijk-20

jul. 17, 2013

De werkzaamheden aan de luchtscheidingsinstallatie op NAM-locatie De Wijk-20 in Koekange bevinden zich in de afrondende fase. De laatste bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd en de luchtscheidingsinstallatie zal worden opgestart. Tijdens deze opstartfase gaan de werkzaamheden 24 uur per dag door. Hierbij kan tijdelijk meer geluidhinder ontstaan. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting half augustus afgerond.

Meer dan 400 kids bezoeken NAM

jul. 17, 2013

Vele vragen hadden ze, de honderden leerlingen uit de hele regio die vlak voor de vakantie bij NAM op bezoek kwamen. "Wat moet NAM allemaal doen om bij een gasveld uit te komen? Hoe komt aardgas aan de oppervlakte ? Wat komt er bij de aardgaswinning nog meer kijken? Hoe zit het met de dode hoek bij een vrachtauto? Ziet de chauffeur mij wel of niet!"

Werkzaamheden gaszuiveringsinstallatie NAM Emmen

jul. 12, 2013

Op woensdag 17 juli begint de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een test bij de gaszuiveringsinstallatie aan de Phileas Foggstraat 45 te Emmen. NAM zet dan op kleine schaal zwavelwaterstofgas om in zwavel, dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier.

Opsteker regionale werkgelegenheid: Wagenborg en Niestern Sander bouwen nieuw schip voor NAM

jul. 11, 2013

NAM heeft Wagenborg uitgekozen voor de ondersteuning van offshore operaties gedurende tien jaar. Wagenborg laat voor deze werkzaamheden een schip bouwen door Niestern Sander in Delfzijl: de Walk-to-Work Vessel. Een uniek schip dat een cruciale rol gaat spelen bij onderhoud en service van de productieplatforms van NAM in de Noordzee. Het schip wordt begin 2015 opgeleverd. Het project betekent een mooie opsteker voor de werkgelegenheid in Groningen.

Aardbeving bij Garrelsweer in gemeente Loppersum (update vrijdag 5 juli 16:00 uur)

jul. 03, 2013

Woensdagochtend 3 juli om 1.04 uur deed zich in de omgeving van Garrelsweer, gemeente Loppersum, een aardbeving voor. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 3.0 op de schaal van Richter.

Alfa-college en NAM willen specialistische bouwopleiding starten

jul. 01, 2013

Het Alfa-college en NAM oriënteren zich samen op een nieuwe onderwijsspecialisatie voor bevingsbestendig (ver)bouwen. Beide partijen willen de komende maanden met het technisch bedrijfsleven en het hbo onderzoeken hoe zij dit onderwijs het beste kunnen inrichten. Mogelijk kan in het najaar van 2013 al gestart worden met een (pilot)groep mbo-studenten.

Dinsdag 25 juni: Ontruimingsoefening NAM kantoor aan De Vosholen in Hoogezand-Sappemeer

jun. 25, 2013

Op het NAM-kantoor aan De Vosholen in Hoogezand-Sappemeer wordt op dinsdagochtend 25 juni een ontruimingsoefening gehouden in samenwerking met de lokale brandweer.

Van buren voor buren in de Grasbuurt Spijkenisse

jun. 18, 2013

De Grasbuurt in Spijkenisse lijkt een gewone woonbuurt. Alleen heeft deze buurt een clubje enthousiaste bewoners dat allerlei activiteiten organiseert. Voetbaltoernooi, Burendag, Halloween of Kerstmarkt. De Stichting Belangenorganisatie De Grasbuurt vroeg aan NAM een donatie om Burendag tot een succes te maken. Die kregen ze. Want NAM stimuleert graag initiatieven die de leefbaarheid verbeteren.

NAM op bezoek bij bassisschool CBS de Roemte uit Loppersum

jun. 17, 2013

Voor leerlingen van bassisschool CBS de Roemte stond vrijdag 14 juni in het teken van energie en aardgaswinning. Naast gastlessen over gaswinning hebben de leerlingen van groep 6 t/m 8 een werkbezoek gebracht aan NAM’s gaswinningslocaties Kooipolder en Spitsbergen. Het bezoek was een initiatief van 2 leerlingen die in januari op NAM-directeur Bart van de Leemput afstapten en vroegen of ze keer langs mochten komen.

NAM-donatie voor judovereniging Kodokan

mei 28, 2013

Via het Personeelsdonatiefonds van NAM ontving judovereniging Kodokan in Schoonebeek een donatie. Dat geld gebruikt de club onder meer voor de jaarlijkse clubdag. Met een eerdere donatie kon de club extra hulpmiddelen aanschaffen om een groep judoka’s met een lichamelijke en/of geestelijke beperking te trainen.

NAM en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao

mei 15, 2013

De vakbonden FNV en CNV en de directie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) hebben op dinsdag 14 mei 2013 hun akkoord gegeven op een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Bij de NAM zijn ruim 1700 medewerkers actief; van hen vallen bijna 450 medewerkers onder de cao.

Huizenga Marathon - sportief feest in Loppersum

mei 03, 2013

Op zaterdag 27 april 2013 werd in het Groningse Loppersum de eerste Huizenga Marathon gelopen. Deze hardloopwedstrijd is genoemd naar de legendarische hardloper Louwe Huizenga. Daarnaast waren er recreatieve prestatielopen op verschillende afstanden en een jeugdloop. NAM leverde met een donatie een bijdrage aan de organisatie van dit bijzondere sportfestijn.

Werkzaamheden op NAM-locaties

apr. 26, 2013

De komende periode zullen er op diverse NAM-locaties in de provincie Groningen werkzaamheden worden uitgevoerd:

Werkzaamheden ondergrondse gasopslag Norg

apr. 26, 2013

De komende periode staan er een aantal werkzaamheden gepland bij de ondergrondse gasopslag in Langelo

Succesvolle boring naar aardgas op zee

apr. 25, 2013

NAM heeft met succes een nieuw, tot nu toe onbenut, gedeelte van een bestaand gasveld aangeboord vanaf haar productieplatform K08-FA-1 in de Noordzee. Een mooi succes, zeker omdat er een aantal nieuwe werkwijzen succesvol zijn toegepast. Naar schatting zit er 400 miljoen m3 aardgas in dit deel van het reservoir. De put, met een diepte van ongeveer 3 kilometer, werd geboord in 2012. De daadwerkelijke gasproductie is eind maart 2013 gestart.

NAM lanceert nieuwe website

apr. 24, 2013

Deze week heeft NAM haar nieuwe website gelanceerd. Met uitbreide informatie over locaties, activiteiten en belangrijke ontwikkelingen zoals aardbevingen en gaswinning in de Waddenzee spelen we in op de groeiende informatiebehoefte. Maandelijks bezoeken zo’n 50.000 mensen onze website.

Leerlingen Dr. Nassau-college winnen

apr. 22, 2013

Techniek en chemie staan al jarenlang centraal in de noordelijke Jet-Net quizdag. Voor de zevende keer namelijk werkten zo’n honderd leerlingen van een vijftal middelbare scholen vol overgave aan workshops, praktijkopdrachten en quizvragen. Ze voerden onlangs in en rond het Planetron in Dwingeloo berekeningen en fysieke krachttesten uit, lanceerden waterraketten en namen een kijkje in de bodem. En aan het einde van de dag konden de leerlingen van het Dr. Nassau-college uit Assen zich winnaar noemen van deze jaarlijkse quizdag.

Minder aardgas bij boring klein gasveld bij Ommelanderwijk

apr. 12, 2013

De afgelopen twee maanden heeft NAM een boring uitgevoerd nabij Ommelanderwijk in de gemeente Veendam. Afgelopen week heeft de boring een diepte van ruim 3 km diepte bereikt en zijn metingen uitgevoerd om de aardgasvolumes te bepalen.

Nieuwe boring Roswinkel-gasveld van de baan

apr. 09, 2013

In de periode tussen 1980 en 2005 heeft NAM aardgas gewonnen uit het Roswinkel-veld in Drenthe. In 2010 maakte de NAM bekend dat ze het voornemen had om een nieuwe gaswinningsput te boren in een ander deel van dit veld.

25 april: Girlsday in Drents Museum

apr. 09, 2013

Donderdag 25 april zijn 120 jonge girls uit het eerste jaar van het voorgezet onderwijs uitgenodigd om de door NAM, het Drents Museum en medewerkers van de Discovery truck georganiseerde girlsday in het Drents Museum te bezoeken.

NAM boort waterinjectieput op locatie Borgsweer

mrt. 27, 2013

NAM boort van de derde week in april tot begin juli een extra waterinjectieput op de locatie Borgsweer; deze komt naast de twee bestaande injectieputten. Bij de winning van aardgas komt ook water mee naar boven. NAM scheidt dit water boven de grond van het aardgas, op tankenpark Delfzijl. Vervolgens wordt het geinjecteerd in de diepe ondergrond. Dat gebeurt al tientallen jaren op onze locatie in Borgsweer. De nieuwe put is nodig, omdat een van de bestaande putten begint te slijten en moet worden vervangen.

Werkzaamheden op NAM-locaties

mrt. 25, 2013

De komende periode zullen er op diverse NAM-locaties in de provincie Groningen werkzaamheden worden uitgevoerd:

Voortgang schadeafhandeling

mrt. 15, 2013

Het totaal aantal schademeldingen dat bij NAM is binnengekomen, is nu zo’n 5640. In dit totaal zitten de 3000 meldingen van de aardbeving op 16 augustus 2012. Daarnaast zijn er nieuwe meldingen, maar ook melding van extra schade bij bestaande gevallen na de bevingen begin dit jaar.

Voortgang schadeafhandeling

mrt. 08, 2013

Voortgang schadeafhandeling Opgeteld is het totaal aantal schademeldingen dat bij NAM binnengekomen is nu ruim 5400. In dit totaal zitten de 3000 meldingen van de aardbeving op 16 augustus 2012. Daarnaast zijn er nieuwe meldingen, maar ook melding van extra scheuren bij bestaande gevallen na de bevingen begin dit jaar.

Aanleg nieuwe gasleiding Sappemeer - Langelo van start

mrt. 06, 2013

NAM start half maart met de aanleg van een nieuwe ondergrondse aardgastransportleiding tussen gasopslag Norg (bij Langelo, Drenthe) en de Groningen-gasveldlocatie Sappemeer: Norgron. De Norgron-leiding wordt 30 kilometer lang en krijgt een doorsnede van 1.20 m. De aanleg duurt van half maart tot eind 2013, start in Sappemeer en eindigt in Langelo. Begin 2014 wordt het trace verder afgewerkt. Op dit moment is begonnen met het uitzetten van het tracé door middel van piketpalen en vlaggetjes.

Voortgang schadeafhandeling 5 maart 2013

mrt. 05, 2013

Opgeteld is het totaal aantal schademeldingen dat bij NAM binnengekomen is nu zo’n 5200. In dit totaal zitten de 3000 meldingen van de aardbeving op 16 augustus 2012. Daarnaast zijn er nieuwe meldingen, maar ook melding van extra scheuren bij bestaande gevallen na de bevingen begin dit jaar. Door NAM is met zo’n 2900 mensen een bezoekafspraak gemaakt en zijn zo’n 2200 personen daadwerkelijk bezocht. Zo’n 1100 schademelders hebben een taxatierapport ontvangen en zo’n 700 schademeldingen zijn afgehandeld.

Onderhoudswerkzaamheden/fakkelen op locatie Amsweer (4 -8 maart)

mrt. 01, 2013

In verband met onderhoudswerkzaamheden aan een van de gaswinningsputten op de NAM-locatie Amsweer aan de Meedhuizerweg in Meedhuizen (gemeente Delfzijl), zal NAM tijdelijk aardgas verbranden via de affakkel-installatie van deze locatie. Vervolgens zullen de onderhoudswerkzaamheden aan de put worden uitgevoerd.

Werkzaamheden NAM-locatie Schaapbulten

feb. 26, 2013

Sinds april 2012 is NAM aan het werk op de normaal onbemande locatie Schaapbulten, aan de Westerlaan in Meedhuizen. De locatie Schaapbulten wordt voorzien van een tweede compressor.

Voortgang schadeafhandeling

feb. 25, 2013

Bij NAM staat de teller van het aantal schademeldingen na aardbevingen sinds de aardbeving op 16 augustus bij Huizinge op zo’n 5000 totaal. In dit totaal zitten nieuwe meldingen, maar ook meldingen van extra scheuren bij bestaande schadegevallen.

NAM voert boring uit op bestaande locatie Veendam

feb. 15, 2013

Begin maart begint de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) met het plaatsen van een tijdelijke boorinstallatie op haar bestaande locatie Veendam aan de Ommelanderwijk. De boring neemt circa acht weken in beslag en duurt tot ongeveer begin mei 2013.

Aardbeving bij Wirdum

feb. 15, 2013

NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich op vrijdagmiddag 15 februari om 15.28 uur in de omgeving van Wirdum (gemeente Loppersum) een aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2.0 op de schaal van Richter.

Voortgang schadeafhandeling

feb. 15, 2013

De vier aardbevingen, die vorige week en begin deze week plaatsvonden, hebben gecombineerd met de meldingen na de beving van 16 augustus 2012 in totaal zo’n 4200 schademeldingen bij NAM opgeleverd. In dit totaal zitten nieuwe meldingen, maar ook meldingen van extra scheuren bij bestaande schadegevallen.

De vier aardbevingen

feb. 12, 2013

De vier aardbevingen die in de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden hebben bij de NAM geresulteerd in tot dusverre ruim 1500 schademeldingen. Schademeldingen als gevolg van de aardbeving bij Huizinge, 16 augustus 2013, zijn opgelopen tot rond 3000.

12-15 februari fakkel zichtbaar bij NAM-locatie Grijpskerk

feb. 12, 2013

Op de NAM-locatie aan de Waardweg 3a in Grijpskerk wordt de komende dagen onderhoud uitgevoerd.

Aardbeving bij Garrelsweer in gemeente Loppersum

feb. 11, 2013

NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich op maandagochtend 11 februari om 7.08 uur in de omgeving van Garrelsweer (Gemeente Loppersum) een aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2.0 op de schaal van Richter.

NAM en gemeenten Loppersum en Eemsmond openen meldpunt

feb. 11, 2013

Op verzoek van de gemeenten Loppersum en Eemsmond opent NAM een meldpunt in beide gemeentehuizen. Hier kunnen inwoners terecht voor assistentie en informatie over het indienen van schademeldingen als gevolg van de meest recente aardbevingen. Het meldpunt wordt bemand door NAM-medewerkers. Inwoners die al eerder een schade hebben gemeld, kunnen hun reguliere NAM-contactpersoon benaderen.

Aardbeving bij ’t Zandt in gemeente Loppersum

feb. 09, 2013

NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich op zaterdagochtend 9 februari om 6.26 uur in de omgeving van ’t Zandt (Gemeente Loppersum) een aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2.7 op de schaal van Richter.

Enkele honderden schademeldingen na aardbeving Zandeweer

feb. 08, 2013

NAM heeft na de aardbevingen van 7 op 8 februari enkele honderden schademeldingen ontvangen.

Twee aardbevingen Zandeweer

feb. 02, 2013

NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich kort na elkaar op donderdagavond 7 februari om 23.32 uur en op vrijdagochtend 8 februari 00.19 uur in de omgeving van Zandeweer aardbevingen hebben voorgedaan. De kracht van de beving op donderdag om 23.32 uur is door het KNMI vastgesteld op 2.7 op de schaal van Richter, die op vrijdag 8 februari om 00.19 uur is door het KNMI vastgesteld op 3.2 op de schaal van Richter.

Lekkage productiewater op NAM locatie Coevorden

jan. 28, 2013

Op een NAM-locatie aan de Katshaarweg in Coevorden is vanmiddag rond 15.00 uur een lekkage van enkele cm’s geconstateerd aan een leiding. De leiding heeft een doorsnede van 8 cm. Uit de leiding heeft productiewater gestroomd. Dat is water dat bij de gaswinning vanuit de diepe ondergrond mee wordt geproduceerd.

Maatregelen NAM na nieuwe inzichten aardbevingen Groningen-gasveld

jan. 25, 2013

NAM neemt aanvullende maatregelen vanwege nieuwe inzichten in het aardbevingsrisico in Groningen. De aardbevingen kunnen in de toekomst sterker zijn dan tot nu toe gedacht. NAM voelt zich gesteund in de gekozen aanpak door minister Kamp (EZ), die het pakket maatregelen op 25 januari heeft toegelicht in een brief aan de Tweede Kamer.

Kennisgeving definitieve besluiten gastransportleiding Norg – Groningen-gasveld

jan. 22, 2013

Met ingang van vrijdag 25 januari 2013 liggen de besluiten voor de gastransportleiding Norg-Groningen (NorgroN) gezamenlijk ter inzage. In 2010 maakte NAM al bekend dat zij de ondergrondse gastransportleiding wil aanleggen tussen haar gasopslaglocatie ‘Norg’ bij Langelo en het overslagstation van aardgas uit het Groningen-gasveld in Sappemeer. De geplande leiding zorgt ervoor dat ook in de toekomst aan de piekvraag naar aardgas kan worden voldaan. De nieuwe leiding loopt door de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Hoogezand-Sappemeer en wordt, waar mogelijk, gebundeld met de bestaande Gasunie-leiding.

Aardbeving in Overschild

jan. 20, 2013

De NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich zaterdagavond 19 januari 2013 om 21.10 uur in de omgeving van Overschild, zo’n 12 kilometer ten zuidwesten van Delfzijl, een aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2,4 op de schaal van Richter.

NAM voert boring uit op bestaande locatie te Klaaswaal

jan. 16, 2013

Eind januari begint de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) met het plaatsen van een tijdelijke boorinstallatie op bestaande gaswinlocatie Numansdorp gelegen aan de Kloostersweg in Klaaswaal. Voorafgaand aan de plaatsing van de boorinstallatie wordt begonnen met het aanvoeren van alle materiaal dat benodigd is voor de boring. Als alles volgens planning verloopt, is de boorinstallatie omstreeks eind januari opgebouwd en kan het boren van de tweede put op de locatie beginnen. De boring aan de Kloostersweg neemt om en nabij acht weken in beslag en duurt tot eind maart 2013.

Test compressor NAM-locatie Grijpskerk: mogelijk geluidshinder

jan. 09, 2013

Vandaag (10 januari) wordt een compressor getest op de ondergrondse gasopslag van de NAM te Grijpskerk. Dit kan mogelijk leiden tot tijdelijke geluidshinder. NAM biedt haar excuses aan voor mogelijke overlast. Indien u hierover vragen heeft, kunt u contact opnemen met de meldkamer van NAM, telefoon 0592 364 000.

Verhoogd activiteitenniveau NAM vraagt om toename aantal medewerkers

jan. 08, 2013

Dit was het belangrijkste nieuws van directeur Bart van de Leemput tijdens de nieuwjaarsreceptie van NAM op maandag 7 januari 2013 in het Drents Museum.

Nieuwsarchief 2019

Informatie over het schadeprotocol, de innovatieve duurzame energietransitie en de meest recente productiecijfers.

Nieuwsarchief 2018

Informatie over het schadeprotocol, de innovatieve duurzame energietransitie en de meest recente productiecijfers.

Nieuwsarchief 2017

Alle nieuwsberichten uit 2017 over gaswinning en aardbevingen