Definitief akkoord Groninger Forum

2015-09-09

Gemeente Groningen en NAM hebben op 9 september 2015 een definitief akkoord gesloten over aardbevingsbestendig afbouwen van het Groninger Forum.

Hoger beroep waardedaling

2015-09-28

NAM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland over de compensatie van waardedaling woningen door aardbevingen.

Inloopbijeenkomst boring Zeerijp

2015-06-14

In het dorpshuis van Zeerijp vond vrijdag 12 juni 2015 een informatieve inloopbijeenkomst plaats over de boring van de tweede diepe geofoonput.

Onderzoek zwaartekracht

2015-09-11

NAM start op 11 september 2015 een nieuwe zwaartekrachtmeting op 92 locaties boven het Groningen-gasveld.

Reactie NAM op OvV-rapport

2015-04-20

Op 18 februari heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) het rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’ gepubliceerd.

Rechtszaak Waardedaling

2015-06-09

8 juni vond in de rechtbank in Assen pleidooi plaats in twee rechtszaken over de waardedaling van woningen door aardbevingen.

Aardbeving Loppersum

2015-06-07

In de nacht van zaterdag op zondag 7 juni 2015, heeft om 1.39 uur een aardbeving plaatsgevonden.

Aardbeving bij Hellum

2015-09-30

In de avond van woensdag 30 september 2015, heeft om 20.06 uur een aardbeving plaatsgevonden.

Kerstwensboom wederom groot succes!

2015-12-22

December is bij uitstek een maand om iets te doen voor mensen die het wat minder hebben. Door NAM- medewerkers zijn ruim 150 Kerstwensen vervuld, ingediend door kinderen en jongeren wonend bij Stichting Het Kopland, de vrouwenopvang in Emmen en Groningen.

NAM’s waterinjectieputten vormen absoluut geen gevaar voor mens en natuur

2015-12-18

Op vrijdag 18 december publiceerde RTV Oost op haar website en op Twitter een artikel over de waterinjectieputten van NAM. In dit bericht refereert RTV Oost naar een nog vertrouwelijk rapport dat zou zijn gemaakt in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken. Deze berichtgeving is volstrekt onjuist.

Shell Business Challenge - Winnaars bekend gemaakt in Drents Museum

2015-12-16

Ruim 6 weken geleden begonnen 25 studenten van de Universiteit van Groningen aan de derde editie van de jaarlijkse Shell Business Challenge. Tijdens deze 6 weken leerden de studenten in teams samen te werken en pasten zij vaardigheden en kennis toe die zij aan de Universiteit hebben opgedaan. Het gaf hen de kans de energiemarkt zelf in de praktijk mee te maken. Doel was dat de vijf teams elk met een goed doordacht business plan zouden komen. Gisteravond, 15 december, zaten alle teams bij elkaar in het Drents Museum om te horen welk team volgens de jury het beste business plan opstelde.

Onderzoeksresultaten schademeldingen Steenbergen

2015-12-11

Arcadis heeft op 9 december de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de schademeldingen in Steenbergen en omgeving. Op een bijeenkomst in dorpshuis ’t RAShuys in Roderesch zijn de inwoners die bij het onderzoek zijn betrokken persoonlijk geïnformeerd.

Nam tour in Drenthe en Twente

2015-12-10

Om geïnteresseerden nader te informeren over de komende reparatie middels de pijp-in-pijp methode van de watertransportleiding van Schoonbeek naar Twente heeft NAM de van maandag 30 november tot donderdag 3 december met een trailer door het gebied van de pijplijn een tour gemaakt.

Vissersboot raakt poot NAM productieplatform Noordzee

2015-12-07

Vanmorgen rond 8.30 uur heeft een visserboot een van de poten van het NAM productieplatform Ameland-Westgat geraakt. Het platform ligt ca. 3 km ten noorden van Ameland. Na inspectie is gebleken dat schade beperkt is en dat er geen onveilige situatie is ontstaan. Het incident is door NAM bij de autotiteiten gemeld en nader onderzoek wordt uitgevoerd.

Jeugd, passers en microscopen in Zwolle

2015-12-03

Zoek de juiste plek voor een gasveld! Met deze opdracht werden leerlingen uit 4-havo en 5-vwo in een van de vele workshops tijdens de Jet-Net Career Days op 1 en 2 december bij Windesheim in Zwolle aan het werk gezet. Waar hebben Shell en NAM een vermoeden van een gasveld? En kun je dat als 4-havo en 5-vwo berekenen? Jazeker! Met de behulp van de juiste gegevens wel.

Tijdelijke geofoon op locatie Harkstede bij Meerstad

2015-11-27

De Nederlandse Aardolie Maatschappij start maandag 30 november 2015 met het plaatsen van een zogeheten diepe geofoon op de NAM-locatie Harkstede. Deze locatie ligt in Meerstad. Het gaat om een tijdelijke situatie, de geofoon wordt voor de periode van maximaal een jaar geplaatst.

NAM stelt fracking bij Saaksum uit

2015-11-26

Deze week heeft minister Kamp bevestigd dat fracking bij conventionele gasvelden in Nederland op een verantwoorde en veilige manier kan worden uitgevoerd. Hiermee reageerde hij op een motie in de Tweede Kamer.

Reactie NAM op rapport van de heer Houtenbos

2015-11-25

We hebben kennisgenomen van het rapport van de heer Houtenbos. In dit rapport wordt een aantal kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop bodemdalingsmodelleringen plaatsvinden in Nederland. Waar het NAM betreft wordt gerefereerd aan de bodemdalingsmodelleringen in de Waddenzee en in Groningen.

Verkeerslessen leerlingen de Heksenketel bij NAM

2015-11-24

Vrijdag 20 november namen leerlingen van OBS de Heksenketel uit Assen deel aan het Shell-VVN verkeersplein. Voor deze gelegenheid werd de parkeerplaats bij het Chemisch Laboratorium van NAM, P3, omgetoverd tot verkeersplein. Het mobiele verkeersplein is een gezamenlijk initiatief om de verkeersveiligheid onder basisschoolleerlingen te vergroten. Gedurende een dagdeel kunnen kinderen op een actieve manier kennis maken met verkeersregels.

Uitkijktoren bij riviertje De Runde geopend

2015-11-20

Bij het riviertje De Runde in Oost Drenthe is vanmiddag een uitkijktoren geopend. De toren is in overleg met de inwoners van Roswinkel, Emmer Compascuum en Emmer Erfscheidenveen gerealiseerd.

Studenten gaan de uitdaging aan tijdens de Shell Business Challenge

2015-11-11

Vijfentwintig studenten van de Rijksuniversiteit Groningen meldden zich maandagavond 9 november jl. bij het kantoor van NAM voor de start van alweer de derde Shell Business Challenge. Deze Business Challenge is een zes weken durend programma, waarbij de studenten in teams leren werken. De opdracht is om samen een portefeuille van energieprojecten te beheren ín een turbulente business omgeving. Het team dat na deze periode het meest realistische en concurrerende plan heeft uitgedacht, wint.

Meer dan 1500 buren op de koffie

2015-11-09

Zaterdag 7 november opende de NAM de hekken van twee locaties om aan te sluiten bij de Open Bedrijvendag Drenthe. Tussen 10.00 en 16.00 uur waren zowel de NAM-locatie aan Het Kleuvenveld in Assen als de Gasbehandelingsinstallatie Ten Arlo aan de Koedijk in Hoogeveen, te bezoeken.

Prijswinnaars raadspel tijdens Open Bedrijvendag zaterdag 7 november

2015-11-07

Tijdens de Open bedrijvendag heeft een grote groep bezoekers meegedaan aan het raadspel naar het aantal knikkers dat in de glazen bak zat. Gerjan gokte dat er 349 knikkers in deze bak zaten en dat was juist. In Hoogeveen zaten 343 knikkers in de bak dit aantal werd juist geraden door Joran. De prijswinnaars hebben inmiddels hun prijs thuis ontvangen.

Aardbeving bij Meedhuizen

2015-10-30

In de avond van vrijdag 30 oktober 2015, heeft om 19.49 uur een aardbeving plaatsgevonden die volgens het KNMI een kracht van 2.3 op de schaal van Richter had. Het epicentrum van de beving lag bij Meedhuizen (gemeente Delfzijl). De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Lekkage formatiewater locatie Dalen-9

2015-10-22

Op gaswinlocatie Dalen-9 in de gemeente Coevorden is op woensdag 21 oktober 2015 tijdens een reguliere inspectieronde een bovengrondse lekkage geconstateerd in de gasbehandelingsinstallatie. Het installatiedeel is direct ingesloten en het opruimen is gestart.

Zwaluwen welkom bij NAM

2015-10-16

In het ‘NAM-park’ bij de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk is door werknemers van NAM een oeverzwaluwwand gebouwd. De wand is een broedplaats voor de oeverzwaluw. Het initiatief voor de wand kwam van VVD-raadslid Geertje Dijkstra-Jacobi. NAM omarmde het initiatief en stelde middelen beschikbaar.

SodM onderzoek bevestigt waterinjectieputten in Twente zijn in orde

2015-10-22

SodM heeft vandaag bekend gemaakt dat uit recent onderzoek naar de technische staat van de waterinjectieputten van NAM (Tubbergen 7 en Tubbergen 10) blijkt dat er geen lekkages zijn geconstateerd. SodM bevestigt hiermee dat de door NAM uitgevoerde onderzoeken kloppen en dat er geen sprake is geweest van lekkages zoals ten onrechte bij eerdere gelegenheden in de media is bericht.

NAM wordt strategisch partner van Energy Academy Europe (EAE)

2015-10-14

Vandaag ondertekenen directeur Gerald Schotman en plaatsvervangend directeur Ante Frens namens NAM een Memorandum of Understanding met Energy Academy Europe (EAE). Hiermee worden wij partner van dit internationale centre of excellence voor energie onderwijs, onderzoek en innovatie. We ondersteunen hiermee de missie van de EAE om te komen tot een versnelling van de noodzakelijke transitie naar duurzame, betrouwbare en betaalbare energieoplossingen voor de toekomst.

Herstart oliewinning Schoonebeek mogelijk tweede helft 2016

2015-10-14

Zoals eerder bericht heeft NAM de olieproductie in Schoonebeek in het voorjaar stilgelegd nadat een lek in de watertransportleiding naar Twente was ontdekt en een uitgebreide inspectie van deze leiding had aangetoond dat de leiding op meerdere plekken aangetast was.

NAM legt meetnetwerk aan boven ondergrondse gasopslag Norg

2015-10-01

NAM start maandag 5 oktober met de plaatsing meetapparatuur in het gebied boven de ondergrondse gasopslag bij Norg. Er worden geofoons en versnellingsmeters geplaatst. De informatie die daarmee wordt verzameld geeft, met de informatie van drie gebouwsensoren die eerder in Steenbergen zijn geplaatst, inzicht in de ondergrond en de eventuele effecten van gasopslag daarop.

Aardbeving bij Emmen en Hellum

2015-10-01

Woensdag 30 september 2015 heeft om 23.34 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.3 op de schaal van Richter met een epicentrum in Emmen, nabij Noordbargeresch. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Emmen-gasveld.

Buren op bezoek

2015-09-10

Op dinsdagavond 8 september opende de voormalig oliewinlocatie aan de G.K. van Hogendorpweg in de Rotterdamse wijk Schiebroek zijn deuren voor buren. In twee sessies maakten 16 geïnteresseerde omwonenden hier gebruik van. Het merendeel van de bezoekers hebben de oliewinning jarenlang, en sommigen zelfs vanaf het begin, van dichtbij meegemaakt. Een van de buren gaf zelfs aan het jammer te vinden dat de ja-knikkers weg zijn. Het is nu nog maar afwachten wat de gemeente met het stuk grond gaat doen, men vreest voor hoogbouw.

Innovatief NAM-schip Kroonborg genomineerd voor prestigieuze prijs

2015-09-14

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) nomineerde de ‘Kroonborg’, het innovatieve onderhoudsschip van de NAM, voor de KNVTS award ‘Schip van het Jaar’. Deze prestigieuze prijs kent de vereniging toe aan een schip dat is ontworpen en gebouwd in Nederland en zich onderscheidt op het gebied van innovatie, design, economie, duurzaamheid en veiligheid. Op 2 november maakt de KNVTS in Rotterdam bekend welk schip de prijs wint.

NAM informeert Provincie Overijssel over grondsanering Holtheme

2015-09-09

De NAM heeft de provincie Overijssel geïnformeerd over het resultaat van de grondsanering bij Holtheme (gemeente Hardenberg), die noodzakelijk was na afloop van het lek in de transportleiding tussen het Drentse Schoonebeek en Twente dat op 16 april 2015 werd geconstateerd.

Boortoren Zeerijp is klaar

2015-08-28

De boortoren die vanaf 19 mei op de locatie Zeerijp heeft gestaan is gereed met zijn werk. Vanaf maandag 31 augustus wordt de boortoren in delen vervoerd naar de volgende klus, op locatie Moddergat.

Begeleidingscommissie ‘Herafweging productiewater Schoonebeek’ ingesteld

2015-08-26

Sinds 2011 injecteerde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) productiewater afkomstig van de oliewinning uit het Drentse Schoonebeek in drie lege gasvelden in Twente. In de vergunningen die in 2010 aan de NAM zijn verleend staat dat het bedrijf zes jaar na de start van de activiteiten evalueert of de waterinjectie nog steeds de geëigende manier is om op lange termijn met het productiewater om te gaan.

Tweede fase innovatief Aardgas+ project van start

2015-08-26

Sinds de jaren ’50 wint NAM aardgas in de regio tussen Hoogeveen en Meppel. Enkele jaren geleden is het bedrijf hier gestart met het Aardgas+ project om de laatste 10% gas uit het veld te kunnen winnen. Hiervoor zijn werkzaamheden nodig.

NAM verbetert metingen Twentse bodem

2015-08-13

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) start op 17 augustus 2015 met werkzaamheden voor het installeren van geofoons op zeven locaties in Twente

Verontreiniging NAM-locatie Tubbergen niet nieuw, sanering krijgt vervolg

2015-08-10

Op de NAM-locatie aan de Boortorenweg in Tubbergen is in 1987 een bodemverontreiniging ontdekt. Deze is tussen 1991 en 2005 voor een deel gesaneerd. Er is nog een restverontreiniging in de bodem aanwezig onder en naast de lokatie. NAM voert in het kader van de Wet Bodembescherming overleg met de provincie Overijssel om deze resterende verontreiniging te saneren.

Onderhoudswerkzaamheden NAM-locatie Vries-4

2015-08-03

Vanaf maandag 17 augustus tot en met vrijdag 18 september voert de Nederlandse Aardolie Maatschappij onderhoudswerkzaamheden uit op haar gaswinnings- en gasbehandelingslocatie Vries-4 aan de Kampweg in Donderen.

NAM-medewerkers platforms Ameland voortaan per boot naar het werk

2015-07-23

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Veltman Marine Services introduceren een nieuwe manier van transport naar de twee platforms ten noorden van Ameland. In augustus gaan de NAM-medewerkers met de speciale boot ‘Vigilant’ naar de platforms in plaats van per helikopter. Om de gas uit de kleine gasvelden op de Noordzee zo economisch mogelijk te produceren is kostenbeheersing cruciaal.

NAM voert werkzaamheden uit op locatie Bierum

2015-07-09

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voert werkzaamheden uit op de locatie Bierum aan de Uiteinderweg in Holwierde (gemeente Delfzijl). Op deze locatie wordt gas geproduceerd en behandeld. Een bestaand gebouw wordt uitgebreid en onderdelen van installaties worden vervangen. De komende maanden zijn onze werkzaamheden voor de omgeving mogelijk zichtbaar en hoorbaar.

Werkzaamheden ondergrondse gasopslag Grijpskerk

2015-07-09

Vanaf maandag 13 juli voert NAM met werkzaamheden uit aan een van de putten op de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De werkzaamheden worden zeven dagen per week, 24 uur per dag uitgevoerd en zullen naar verwachting twee weken in beslag nemen.

Aardbeving bij Thesinge

2015-07-07

In de vroege ochtend van dinsdag 7 juli 2015, heeft om 5.09 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.1 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Thesinge (gemeente Ten Boer). De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

NAM start nader onderzoek pijpleiding

2015-06-11

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) start donderdag 11 juni 2015 met nader onderzoek naar de inwendige aantasting door microbiologische activiteit van de pijpleiding tussen het Drentse Schoonebeek en Twente.

NAM legt olieproductie Schoonebeek volledig stil

2015-06-05

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) legt vandaag de olieproductie volledig stil in het Drentse Schoonebeek. Aanleiding hiervoor is dat de resultaten van een uitgebreide inspectie van de pijpleiding, die het zoute water vervoert dat vrijkomt bij de olieproductie, laten zien dat de leiding op meerdere plekken van binnen is aangetast. Hoewel er geen lekken meer geconstateerd zijn stopt de NAM toch dit watertransport. Het bedrijf heeft het Staatstoezicht op de Mijnen over het resultaat van de inspectie op de hoogte gebracht en is inmiddels met deze toezichthouder in gesprek over het voorgestelde plan van aanpak.

Boring tweede diepe geofoonput locatie Zeerijp van start

2015-05-29

Dindsdag 19 mei startte op de locatie Zeerijp de boring van een tweede onderzoeksput. Om deze ‘diepe geofoonput’ te realiseren zal de boortoren van NAM de komende tijd onafgebroken, 24 uur per dag boren. Om geluidsoverlast voor de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken zijn er geluidsnormen opgesteld waar NAM zich aan moet houden. Het geluid wordt tijdens de boring met hulp van speciale microfoons voortdurend gemeten.

Affakelen bij gaswinlocatie Blija

2015-05-29

In de omgeving van de NAM-locatie bij Blija (Friesland) kan tijdens de komende dagen een vlam zichtbaar zijn door het affakkelen van gas.

VARA’s Kassa over waterinjectie Twente

2015-05-23

Het consumentenprogramma Kassa van de VARA besteedde zaterdag 23 mei 2015 aandacht aan de waterinjectie in Twente en de zorgen van omwonenden van de waterinjectielocatie Rossum.

Huizen bij waterinjectielocatie Rossum nader onderzocht

2015-05-22

De NAM is gestart met een aantal onderzoeken in en rondom woningen van buren van de waterinjectielocatie aan de Tramweg in Rossum. Dit naar aanleiding van gesprekken die NAM afgelopen tijd heeft gevoerd met enkele bewoners van de Tramweg te Rossum.

Boring tweede diepe geofoonput locatie zeerijp

2015-05-21

De boortoren van NAM gaat van vrijdag 15 mei tot eind augustus 2015 naar de locatie bij Zeerijp voor het boren van een tweede onderzoeksput. De eerste diepe geofoonput werd eind 2014 al op deze locatie geboord.

Onderhoudsstop locaties Oudeweg en Slochteren

2015-05-19

Aan de NAM-locaties Oudeweg (nabij Siddeburen) en Slochteren (nabij Kolham) wordt de komende maanden onderhoud uitgevoerd. Beide locaties - zogeheten clusters waar gas wordt geproduceerd - worden volledig stil gelegd voor het uitvoeren van regulier onderhoud en aanpassingen aan de installatie.

NAM organiseert informatiesessies Tankenpark Delfzijl

2015-05-18

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft aan de Zeesluizen in de Handelshaven in Farmsum een locatie in gebruik. Op deze locatie heeft NAM productiewater en aardgascondenstaat in opslag. Op 19 en 20 mei organiseert NAM informatiesessies voor de omgeving en belangstellenden.

Studenten werktuigbouwkunde Windesheim Zwolle bezoeken GZI Emmen

2015-05-08

Vakantie! Hoezo? Vijf studenten werktuigbouwkunde van Hogeschool Windesheim uit Zwolle reisden tijdens hun vakantie af naar de Gaszuiveringsinstallatie (GZI) van NAM aan de Philieas Foggstraat in Emmen. De studenten wilden graag leren over het proces en de techniek waarmee gas waar H2S in zit gezuiverd wordt. Na een mini-college over het ontstaan, de winning en opsporing van aardgas volgde een rondleiding met uitleg over het terrein van de GZI. Tijdens de opleiding verdiepen de leerlingen zich in productietechnieken, mechanica, dynamica en systeemkunde. Maar ook onderwerpen als machineonderdelen en materiaalkunde passeren de revue.

Lekkage aardgascondensaat op gasproductielocatie Slochteren

2015-05-07

Vanmiddag is tijdens een reguliere controleronde op de gasproductielocatie Slochteren een klein lek geconstateerd in een aardgascondensaatleiding. Als gevolg van deze lekkage is een hoeveelheid van ca. 100 liter aardgascondensaat vrijgekomen in de daartoe ontworpen opvangvoorziening. Dit heeft mogelijk enige stankoverlast veroorzaakt.

Dag van de Garnaal trekt veel bezoekers

2015-05-04

Onder een stralend blauwe hemel vond op zaterdag 2 mei in het havengebied van Lauwersoog de Dag van de Garnaal plaats, en NAM was erbij! Bezoekers konden zelf zien, proeven en beleven van alles wat in en rondom de haven van Lauwersoog gebeurt, waar ook een NAM-locatie ligt. Meer dan 800 bezoekers namen de moeite om NAM’s informatiestand te bezoeken.

Update gerepareerde watertransportleiding Schoonebeek-Twente

2015-05-01

Het lek in de watertransportleiding bij Holtheme (Hardenberg-Overijssel) is inmiddels gerepareerd. Wat volgt is een grondige inspectie van de gehele leiding ten behoeve waarvan het productieproces opnieuw is opgestart. Zowel de oliepompen in Schoonebeek, als de waterinjectiepompen in Twente draaien nog niet op volle kracht.

Speel- en belevingspad Echten geopend

2015-05-01

In Echten (Drenthe) is vanmiddag het Roekpad geopend. Het pad is een belevingspad voor jong en oud. Een grote groep vrijwilligers heeft keihard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen.

NAM informeert bewoners grensgebied Twente

2015-04-22

Recent ontving NAM vragen van inwoners uit het grensgebied in Twente over de relatie tussen waterinjectie bij de plaats Vasse (gemeente Tubbergen) in een leeg gasreservoir en het winnen van gas in Duitsland uit een dieper gelegen gasreservoir. De inwoners vroegen NAM of beide activiteiten invloed op elkaar hebben. Aangezien het hier gaat om twee gasreservoirs die volledig los staan van elkaar is er geen sprake van wederzijdse beïnvloeding. Vandaag stuurde NAM een brief aan onder meer de inwoners van het gebied, die ook de mogelijkheid hebben om nadere vragen te stellen.

Update werkzaamheden Holtheme

2015-04-21

De komende dagen wordt nabij Holtheme verder gewerkt om de lekkage aan een productiewaterleiding nader te onderzoeken en te repareren. Donderdagmiddag 16 april werd een waterplas geconstateerd op een weiland nabij Holtheme in de gemeente Hardenberg. De leiding tussen de NAM-locaties De Hulte en Rossum Weerselo centraal is toen meteen afgesloten. De lekbron werd ingedamd, zodat verspreiding van water voorkomen wordt.

Werkzaamheden ondergrondse gasopslag Grijpskerk

2015-04-17

NAM is al enige tijd bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een van de putten op de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk. De geplande werkzaamheden worden medio mei 2015 afgerond. Vanaf 18 april 2015 worden werkzaamheden uitgevoerd die 24 uur per dag plaats gaan vinden.

NAM voert werkzaamheden uit op locatie Siddeburen

2015-04-17

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is vanaf eind april aan het werk op haar locatie aan de Geerlandweg in Siddeburen. Deze locatie wordt voor deze onderhoudsstop volledig buiten bedrijf gesteld voor onderhoud en aanpassingen aan de installatie.

Update werkzaamheden Holtheme in verband met reparatie productiewaterleiding

2015-04-17

De komende dagen wordt nabij Holtheme verder gewerkt om de lekkage aan een productiewaterleiding nader te onderzoeken en te repareren. Gistermiddag werd een natte plek geconstateerd op een weiland nabij Holtheme in de gemeente Hardenberg. De leiding tussen de NAM-locaties De Hulte en Rossum Weerselo centraal is meteen afgesloten.

Lekkage geconstateerd in productiewaterleiding nabij Holtheme (Overijssel)

2015-04-16

Vandaag is een natte plek geconstateerd op een weiland nabij Holtheme in de gemeente Hardenberg. NAM werd door de landeigenaar geïnformeerd. Het is aannemelijk dat het gaat om productiewater afkomstig uit de leiding van Schoonebeek naar Twente. NAM gaat nu ter plekke werkzaamheden uitvoeren om de situatie nader te onderzoeken. De verschillende overheden en de diensten zijn geïnformeerd. De leiding is meteen afgesloten tussen De Hulte en Rossum Weerselo centraal.

NAM voert werkzaamheden uit op Tankenpark Delfzijl

2015-04-10

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voert vanaf vrijdagmiddag 10 april werkzaamheden uit aan het elektronische besturingssysteem van Tankenpark Delfzijl. Deze werkzaamheden vinden in en nabij de controleruimte plaats en leveren geen hinder voor de omgeving op. Het Tankenpark zal van vrijdagmiddag 10 april tot maandagmorgen 13 april buiten bedrijf zijn.

Werkzaamheden locatie Annerveen Schuilingsoord

2015-04-08

Van week 16 (maandag 13 april) tot en met week 18 (vrijdag 1 mei) gaat NAM civiele werkzaamheden uitvoeren op de locatie Annerveen Schuilingsoord, gelegen aan de Zwetdijk te Zuidlaren, deze werkzaamheden zijn nodig ter voorbereiding voor het afsluiten en buiten gebruik stellen van de gasproductieput. De civiele werkzaamheden worden overdaguitgevoerd en er wordt niet in de weekenden gewerkt.

Aardbeving bij Appingedam

2015-03-24

Dinsdagmiddag 24 maart 2015 heeft om 14.27 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.3 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Appingedam in de gemeente Appingedam. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

NAM is op zoek naar HBO starters

2015-03-03

Ben jij net afgestudeerd of behaal jij binnenkort jouw technische HBO diploma? Sta je aan de start van jouw carriere en heb je geen of weinig werkervaring? Heb jij een passie voor techniek, ben je ambitieus en wil jij je verder ontwikkelen? Dan is NAM op zoek naar jou!

Werkzaamheden NAM-locatie Den Velde (Overijssel)

2015-02-27

NAM start half maart boorwerkzaamheden vanaf haar bestaande locatie aan de Kerkenkastweg in Den Velde. Vanaf eind februari wordt de boortoren die de werkzaamheden uitvoert met diverse vrachtwagens via vaste rijroutes op de locatie afgeleverd. Dit duurt enkele dagen. Het opbouwen van de toren duurt ongeveer een week.

Nam voert werkzaamheden uit op Ameland

2015-02-26

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al ruim dertig jaar gas onder de Noordzee, de Waddenzee en op en nabij Ameland. Voor de Noordzeekust bevinden zich twee productieplatforms en aan de oostkant van Ameland ligt de landlocatie. De afgelopen maanden heeft NAM op de landlocatie werkzaamheden uitgevoerd aan een bestaande productieput met een mobiele boorinstallatie. Wij hebben deze werkzaamheden afgerond en halen het materiaal weer weg van Ameland

Aardbeving bij Appingedam

2015-02-25

Woensdagmorgen 25 februari 2015 heeft om 11.03 uur een aardbeving plaatsgevonden. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.3 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij Appingedam in de gemeente Appingedam. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Op bezoek bij je buren

2015-01-29

Of er nu een laagje sneeuw neerdaalt op NAM’s boortoren de T700 of er komen buren een kijkje nemen, de boortoren doet zijn werk en boort verder aan de zevende put op locatie Coevorden-10. De boorbeitel baant zich een weg door de gesteente lagen, op zoek naar het aardgasreservoir dat op een diepte van circa 2800 meter diep in de ondergrond zit. Op dinsdag 27 januari bracht een groep omwonenden een bezoek aan de locatie.

NAM-directeur Schotman hecht belang aan nog grotere betrokkenheid met de samenleving

2015-01-19

In zijn eerste nieuwjaarstoespraak gehouden in het Drents Museum benadrukte NAM-directeur Gerald Schotman het belang van een nog betere dialoog met de samenleving. “Een sterke betrokkenheid bij de samenleving waarin wij ons werk doen is cruciaal voor het verkrijgen van draagvlak. Of het nu gaat om het contact met omwonenden van onze locaties, de inwoners van het aardbevingsgebied of de bestuurders van de gemeenten en provincies waarin wij actief zijn. Iedereen die bij NAM of voor NAM werkt is zich bewust van het belang om de omgeving te betrekken bij de activiteiten”.

Toelichting op verklaring NAM

2015-01-11

We hebben de zorg en kritiek gelezen in reactie op onze verklaring van 9 januari waarom wij nu niet kunnen reageren op berichtgeving over de in de media verschenen eerste versie van een concept OVV-rapport. Onder meer de passage dat partijen die informatie verstrekken uit het rapport strafrechtelijk vervolgd kunnen worden heeft tot ophef geleid. Wij willen met die passage aangeven waarom wij als NAM nu niets inhoudelijks over het rapport kunnen zeggen. Wij wachten het definitieve rapport af en vervolgens zullen wij als NAM vanzelfsprekend wel inhoudelijk reageren.

Productiecijfers NAM 2014

2015-01-06

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) produceerde in 2014 in totaal ruim 55 miljard kubieke meter aardgas, waarvan 42,4 miljard kubieke meter uit het Groningen-gasveld. Daarnaast droegen de kleinere gasvelden 12,6 miljard kubieke meter bij aan de totale productie. De afname van de totale productie in 2014 heeft twee oorzaken: enerzijds door het productieplafond voor het Groningen-gasveld en anderzijds door de teruglopende productie uit de overige (kleine) velden.

Fakkelen tijdens werkzaamheden ondergrondse gasopslag Norg

2015-01-05

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voert onderhoudswerkzaamheden uit aan een gasput op de locatie van de ondergrondse gasopslag Norg. Deze put is begin 2014 geboord en zal worden ingezet voor de opslag en productie van aardgas. Bij het opstarten van deze put komt een eerste hoeveelheid gas vrij dat niet kan worden gebruikt. Dit gas verbranden wij met vier tijdelijke fakkels.

Nam voert werkzaamheden uit op Ameland

2015-01-05

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al ruim dertig jaar gas onder de Noordzee, de Waddenzee en op en nabij Ameland. Voor de Noordzeekust bevinden zich twee productieplatforms en aan de oostkant van Ameland ligt de landlocatie. De komende wintermaanden voert NAM op de landlocatie groot onderhoud uit om de gasproductie op peil te houden. Dit brengt transport van materiaal en een mobiele boorinstallatie van en naar de locatie met zich mee. Deze installatie wordt niet gebruikt voor het boren van nieuweputten, maar voor het vervangen van productiepijpen in twee bestaande gaswinputten om zo de gasproductie te verbeteren.