Lichte aardbeving bij Middelstum

dec. 30, 2011

De NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich vrijdagmorgen 30 december om 7.20 uur bij Middelstum een lichte aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2,2 op de schaal van Richter.

NAM en REMIT

dec. 23, 2011

Op 28 december 2011 treedt verordening (EU) nr. 1227/2012 betreffende de integriteit en transparantie van de groothandelsmarkt voor energie (ook bekend als REMIT) in werking.

NAM gaat naar aardgas boren vanaf locatie Moddergat

dec. 22, 2011

De NAM start eind januari met een nieuwe boring op haar bestaande locatie aan de Mokselbankwei te Moddergat. Vanaf half januari zal worden begonnen met de opbouwwerkzaamheden. De boring is tijdelijk en gaat enkele maanden duren. Na afloop van de boring wordt een compacte gaswinningsunit op de put geplaatst. Deze unit is vergelijkbaar met de huidige units op deze locatie en is twee meter hoog.

NAM verkoopt Vinkega gasveld aan Vermilion

dec. 08, 2011

NAM heeft overeenstemming bereikt met Vermilion Oil & Gas Netherlands B.V. voor de verkoop van haar deel in het Vinkega veld in de Drenthe III licentie. Het gaat hierbij slechts om een bepaald deel van de Drenthe III licentie, namelijk het gedeelte dat het Vinkega gasveld omvat. Vermilion ontdekte reeds in 2009 het Vinkega veld door een boring in de Gorredijk licentie. Na boring werd er geconstateerd dat het gasveld onder twee licentie gebieden ligt, namelijk de “Gorredijk licentie” en de “Drenthe III licentie”. Naast NAM hebben ook Northern Petroleum Nederland B.V. en Dyas B.V. hun belang in dit veld aan Vermilion verkocht. Bij de transactie is geen personeel en/of materieel betrokken, het gaat puur om de licentie. De transactie is nog onder voorbehoud van toestemming van de autoriteiten.

NAM boort naar aardgas in Westbeemster

dec. 07, 2011

De NAM heeft al enige jaren een gaswinlocatie aan de Jisperweg te Westbeemster (gemeente Beemster in Noord-Holland). Om een nieuw deel van het bestaande veld aan te boren, zal de NAM in december tijdelijk een boring uitvoeren. Deze boring duurt circa twee maanden. Om na de boring vervolgens het gas te gaan winnen, is een kleine installatie nodig ter grootte van een fietsenschuur.

NAM en gemeente Emmen realiseren multifunctioneel sportterrein Schoonebeek

dec. 02, 2011

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) realiseert samen met de gemeente Emmen een multifunctioneel sportterrein in Schoonebeek. Het sportterrein wordt gerealiseerd op het terrein achter het NAM gebouw “De Boo”.

Symposium Waddenacademie

nov. 23, 2011

Het zevende symposium van de Waddenacademie vindt op 8 en 9 december plaats. Op 10 december is er aansluitend een mogelijkheid om deel te nemen aan een excursie naar de gaswinningslocatie van NAM op Ameland. Het symposium zelf bestaat uit twee verschillende onderdelen, waarop los van elkaar kan worden ingeschreven.

NAM trotse hoofdsponsor vernieuwde Drents Museum

nov. 17, 2011

NAM blijft de komende jaren de trotse hoofdsponsor van het Drents Museum. Na 15 maanden verbouwen verrichtte koningin Beatrix woensdag 16 november de opening van het vernieuwde en uitgebreide museum. In de nieuwe museumvleugel, ontworpen door Erick van Egeraat, wordt de openingstentoonstelling ’De Gouden Eeuw van China’ gepresenteerd. Naast deze specifieke openingstentoonstelling, die loopt tot april 2012, hebben ook de andere collecties van het Drents Museum weer een mooie plek gekregen en zijn er nieuwe elementen toegevoegd.

Oefening Falcon Autumn rondom NAM-locatie

okt. 04, 2011

In Langelo was vanochtend een sirene te horen. Deze klonk als een brandweersirene, maar was het niet. Het gaat hier slechts om een oefening rondom het terrein van de NAM-locatie. De Rode Baretten oefenen hier in het kader van de grote defensie-oefening Falcon Autumn. Het is mogelijk dat er vandaag ook elders in de gemeente Noordenveld oefeningen plaatsvinden.

De NAM tekent intentieverklaring over Green Deals

okt. 04, 2011

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) heeft net als tientallen andere partijen op maandag 3 oktober een intentieverklaring getekend met de Rijksoverheid in het kader van de zogeheten ‘Green Deals’. Met deze Green Deals wil de overheid een verduurzaming van de samenleving nastreven.

NAM gaat onderhoudswerkzaamheden verrichten op locatie Tusschenklappen

sep. 29, 2011

De NAM gaat in oktober nogmaals onderhoudswerkzaamheden uitvoeren op haar gasbehandelings-locatie Tusschenklappen aan de Legeweg in Muntendam.

Succesvolle Open Dag Gasbehandelingslocatie Den Helder

sep. 27, 2011

Op zaterdag 24 september bezochten ruim 500 bezoekers de Open Dag van NAM’s gasbehandelingslocatie in Den Helder. Iedereen uit Den Helder en omgeving kent de imposante locatie en de kilometerslange buizen. Maar altijd gezien van een afstand. Nu gingen de deuren open en konden ze het terrein eens van dichtbij bekijken.

Buren op bezoek bij NAM-locatie De Tibben in Ee

sep. 16, 2011

Een groep van honderd omwonenden bracht donderdag 15 september een bezoek aan de NAM-locatie aan de Tibsterwei in Ee. Sinds drie weken boort de Drilltec Synergy er een nieuwe aardgasput. De Synergy is één van de mobiele boortorens die voor de NAM boorwerkzaamheden uitvoert. De bezoekers zorgden voor een goede sfeer en stelden veel vragen.

Lichte aardbeving bij Oosterwijtwerd

sep. 07, 2011

De NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich dinsdagavond 6 september om 23.48 uur bij Oosterwijtwerd een lichte aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2,5 op de schaal van Richter.

Regulier groot onderhoud gasopslag in Langelo

sep. 02, 2011

De NAM gaat in september en oktober 2011 groot regulier onderhoud plegen aan de gasopslag ’Norg’ in Langelo. De installatie is gedurende deze periode buiten bedrijf.

Lichte aardbeving bij Uithuizerwad

aug. 31, 2011

De NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich woesndagochtend 31 augustus om 8.24 uur net buiten de kust van Uithuizermeeden (Uithuizerwad) een lichte aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2,6 op de schaal van Richter.

NAM boort naar aardgas nabij De Tibben (Ee)

aug. 25, 2011

De NAM voert momenteel een boring uit op een nieuwe locatie gelegen aan de Tibsterwei in Ee, gemeente Dongeradeel (Friesland). De nieuwe put wordt geboord naar een klein gasveld op een diepte van circa 3800 meter. De boring duurt ongeveer 2 1/2 maand. Een moderne boorinstallatie van dertig meter hoog draait 24 uur per dag. Als de boring is afgerond, wordt bekeken of de hoeveelheid aardgas rendabel is om te winnen.

Fakkelen tijdens onderhoudswerkzaamheden Grijpskerk en Surhuisterveen

aug. 23, 2011

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voert onderhoudswerkzaamheden uit op haar gasbehandelingsinstallatie aan de Waardweg in Grijpskerk en op de gaswinningslocatie aan de Dalweg in Surhuisterveen. In verband met deze werkzaamheden is het noodzakelijk om de installatie “druk vrij” te maken.

Kleine brand NAM-locatie Bedum snel geblust

aug. 03, 2011

Woensdag 3 augustus rond 07.20 uur is een kleine brand ontdekt op de onbemande gasbehandelingsinstallatie van de NAM aan de Wolddijk in Bedum. Er is geen persoonlijk letsel. De locatie is door de NAM meteen uit bedrijf genomen. De brand kon snel worden geblust door de brandweer van Bedum en de stad Groningen.

Update aardbeving 26 juni nabij Appingedam

jul. 25, 2011

De NAM is onlangs door het KNMI geïnformeerd over de aardbeving van 26 juni 2011 nabij Appingedam. Nader onderzoek door het KNMI heeft aangetoond dat de sterkte van de beving groter was dan eerst op basis van de voorlopige gegevens is vermeld.

NAM gaat onderhoudswerkzaamheden verrichten op locatie Tusschenklappen

jul. 21, 2011

De NAM gaat in augustus onderhoudswerkzaamheden uitvoeren op haar gasbehandelings-locatie Tusschenklappen aan de Legeweg in Muntendam.

Dinsdag 26 juli tijdelijke fakkel op NAM-locatie nabij A28 Assen

jul. 21, 2011

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren op de gaswinningslocatie aan de Asserwijk nabij de wijk Kloosterveen en de A28 te Assen.

Speciale aardoliequiz voor Schoonebeeker scholieren

jul. 15, 2011

De hoogste groepen van de drie basisscholen in Schoonebeek hebben op 15 juli meegedaan aan de eerste officiële aardoliequiz. Via deze quiz werd op een interactieve manier getest hoe het zit met de oliekennis van de honderd leerlingen. Na afloop van de quiz werd de nieuwe aardoliekrant, ‘Aardolie, het zwarte goud’, aan de leerlingen overhandigd. Deze krant is speciaal ontwikkeld voor basisscholen en biedt op een leerzame manier informatie over hoe oliewinning in zijn werk gaat, waar aardolie vandaan komt en waarvoor je het kunt gebruiken. Als afsluiting van de aardoliequiz konden de leerlingen tijdens een bustour horen wat er allemaal in hun dorp staat wat met aardoliewinning te maken heeft. Met de aardolie kennis van de Schoonebeeker leerlingen zit het wel goed. Aangezien er na de oliequiz alle groepen evenveel goede antwoorden gegeven hadden was een extra vraag nodig om een winnaar te vinden. Uiteindelijk bleek groep 8 van de Oliebron de olieslimste klas. Als aandenken kregen alle scholen een Infographic overhandigd die de hernieuwde aardoliewinning in Schoonebeek weergeeft en voor alle leerlingen was er een NAM-bal, gemaakt met aardolie als belangrijke grondstof, overhandigd.

Lichte aardbeving bij Delfzijl / Appingedam

jun. 28, 2011

De NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich maandagmiddag 27 juni 2011 om 17.48 uur in de omgeving van Delfzijl / Appingedam een lichte aardbeving heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2,7 op de schaal van Richter.

Kindermuseum boordevol energie

jun. 17, 2011

NAM en Drents Museum slaan handen ineen

Werkzaamheden NAM-locaties Opende, Ureterp en Marum

jun. 09, 2011

De NAM is gestart met voorbereidende werkzaamheden op haar locaties Opende (OPO1), Ureterp (URE1) en Marum (MAR1). Alle activiteiten hebben betrekking op het verder optimaliseren van de bestaande locaties om de gasproductie verder te continueren.

NAM en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe CAO

jun. 07, 2011

De vakbonden FNV en CNV en de directie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) hebben op dinsdag 7 juni 2011 hun akkoord gegeven op een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Bij de NAM zijn ruim 1700 medewerkers actief; van hen vallen ruim 450 medewerkers onder de cao.

Gepland onderhoud NAM-locatie Vries 4

jun. 01, 2011

Van maandag 6 juni tot en met vrijdag 8 juli vinden er op NAM-locatie Vries 4 in Donderen onderhoudswerkzaamheden plaats aan de gasproductieputten. Op verschillende tijdstippen is (tijdelijk) een grote brandvlam waarneembaar.

Bedrijfsprocessen NAM niet te relateren aan geluidsklachten in gemeente Zuidhorn

mei 31, 2011

NLR geeft toelichting op onderzoek laagfrequent geluid

Verkeersveiligheidscampagne voor basisscholen Winsum

mei 27, 2011

Dode hoek centraal tijdens speciale verkeerslessen

Swift 10 zet koers naar Noordzee

mei 20, 2011

Om ook de kleinere olie- en gasvelden in de zuidelijke Noordzee te kunnen ontsluiten, begint vandaag het nieuwe, hoogtechnologische boorplatform SWIFT 10 aan zijn eerste tocht richting Noordzee. Het platform is een sterk staaltje van innovatieve techniek dat de werking veiliger, efficiënter en rendabeler maakt.

NAM boort naar aardgas nabij Heinenoord

mei 11, 2011

De NAM voert momenteel een boring uit op een nieuwe locatie aan de Reedijk bij Heinenoord. De nieuwe put wordt geboord naar een klein gasveld op een diepte van circa 2500 meter. De boring duurt ongeveer zes weken. Een moderne boorinstallatie van dertig meter hoog draait 24 uur per dag. Als de boring is afgerond, wordt bekeken of de hoeveelheid aardgas rendabel is om te winnen.

NAM verkoopt haar Q16a licentie aan Oranje-Nassau Energie BV

mei 06, 2011

NAM heeft overeenstemming bereikt met Oranje-Nassau Energie BV voor de verkoop van haar Q16a licentie. Het gaat hierbij om een gasveld voor de kust van Den Haag in de Noordzee met een zogeheten “sub-sea well”. NAM had een aandeel van 41,7%. Het gas dat wordt gewonnen uit dit veld wordt verwerkt door TAQA. In oktober 2010 opende NAM voor geïnteresseerde partijen een virtuele dataroom met gegevens over het veld. Uiteindelijk is er een overeenkomst gesloten met Oranje-Nassue Energie BV. De transactie is nog onder voorbehoud van toestemming van de autoriteiten.

Bedrijfsleven en scholen organiseren Jet-Net wetenschapsquiz

apr. 13, 2011

Wat kun je met een gas-chromatografische analyse? Of wat bepaalt de samenstelling van het aardgas? Bovenstaande en andere vragen kwamen aan de orde tijdens de Jet-Net wetenschapsquiz op dinsdag 12 april in het Cinedome in Dwingeloo. Ruim honderd scholieren uit 2 HAVO/VWO van vijf Jet-Net scholen uit Noord-Nederland moesten de antwoorden zien te vinden.

Buren op bezoek bij NAM locatie in Donderen

apr. 01, 2011

Een groep van dertig omwonenden bracht donderdag 31 maart een bezoek aan de NAM-locatie aan de Kampweg in Donderen (bij Vries). Sinds eind februari boort de Drilltec Synergy er een nieuwe aardgasput. De Synergy is één van de mobiele boortorens die voor de NAM boorwerkzaamheden uitvoert. De bezoekers zorgden voor een goede sfeer en stelden veel vragen.

NAM en aannemers werken samen aan veiligheid

jan. 14, 2011

Op donderdag 13 januari vond de oprichtingsbijeenkomst van CASOS plaats. CASOS is een vereniging die bestaat uit aannemers die onderhoud en engineeringswerkzaamheden uitvoeren voor de NAM. Met de NAM streven zij naar een steeds veiligere werkomgeving. Directeur Bart van de Leemput ondertekende namens de NAM de intentieverklaring. Sietse Wijnstra deed dat namens CASOS.

Minister Verhagen heropent olieveld Schoonebeek

jan. 11, 2011

Op 24 januari geeft minister Maxime Verhagen (EL&I) het officiële startsein voor de nieuwe oliewinning in en rond Schoonebeek.

Nieuwsarchief 2019

Informatie over het schadeprotocol, de innovatieve duurzame energietransitie en de meest recente productiecijfers.

Nieuwsarchief 2018

Informatie over het schadeprotocol, de innovatieve duurzame energietransitie en de meest recente productiecijfers.

Nieuwsarchief 2017

Alle nieuwsberichten uit 2017 over gaswinning en aardbevingen