Winnen en zuiveren van aardgas

Aardgas stroomt door de natuurlijke druk in een gasveld via een put naar de oppervlakte. Eenmaal boven de grond maken we het aardgas schoon. We filteren aardgascondensaat, water en andere bestanddelen uit het gas. Aardgascondensaat is als een soort benzine een waardevol bijproduct. Soms wordt de natuurlijke druk in een gasveld te laag om het te kunnen winnen. Met compressoren voeren we de druk dan op.

Aardgas winnen op zee

NAM is niet alleen op land actief. Met moderne technieken halen we aardgas uit de diepe ondergrond onder de Noordzee. Dit doen we vanaf 24 productieplatformen op zee. De manier van gaswinning op zee is in principe hetzelfde als gaswinning op land. Veel van de technieken en innovaties op zee worden eerst op landlocaties gebruikt. De platformen op zee zijn uiteraard alleen met een boot of helikopter te bereiken.

Meer over Het winnen van aardgas

Hoe ontstaat aardgas?

Onder hoge druk veranderden plantenresten in veen en later in steenkool. De steenkoollaag werd steeds warmer; zo ontstond aardgas.

Historie van aardgas en aardolie

Het eerste olieveld in Nederland wordt in 1943 gevonden. In 1959 wordt het Groningen-gasveld aangeboord.

Aardgaswinning op zee

Circa 28 % van het Nederlandse aardgas wordt op zee gewonnen, uit ongeveer 150 velden. NAM is de derde gasproducent op zee.

Wellicht ook interessant

Techniek en innovatie

NAM ontwikkelt nieuwe technieken: energiezuiniger en milieuvriendelijker. Daardoor kunnen we steeds meer gas uit bestaande velden en gas uit kleinere velden winnen.

Aardbevingen

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. In ons land zijn er heel soms natuurlijke aardbevingen. Maar ook gaswinning kan bevingen veroorzaken.

Milieu

NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.