Produceren en zuiveren van aardgas

Aardgas stroomt door de natuurlijke druk in een gasveld via een put naar de oppervlakte. Eenmaal boven de grond wordt het aardgas behandeld. We filteren aardgascondensaat, water en andere bestanddelen uit het gas. Aardgascondensaat is als een soort benzine een waardevol bijproduct. Op een gegeven moment is de druk in een gasveld te laag om het nog te kunnen produceren. Met compressoren kunnen we dan de druk eventueel weer een tijd opvoeren totdat deze definitief te laag is om nog economisch aardgas te produceren. Op dat moment sluiten we het veld definitief en verwijderen we de facilteiten.

Aardgasproductie op zee

De NAM is niet alleen op land actief. Met moderne technieken halen we aardgas uit de diepe ondergrond onder de Noordzee. Dit doen we vanaf 23 productieplatformen in Nederland en 21 in het Verenigd Koninkrijk. De manier van gasproductie op zee is in principe hetzelfde als op land. Veel van de technieken en innovaties op zee passen we eerst toe op landlocaties. De platformen op zee zijn uiteraard alleen met een boot of helikopter te bereiken.

Meer over Het winnen van aardgas

Hoe ontstaat aardgas?

Onder hoge druk veranderden plantenresten in veen en later in steenkool. De steenkoollaag werd steeds warmer; zo ontstond aardgas.

Historie van aardgas en aardolie

Het eerste olieveld in Nederland wordt in 1943 gevonden. In 1959 wordt het Groningen-gasveld aangeboord.

Aardgasproductie op zee

Circa 28 % van het Nederlandse aardgas wordt op zee gewonnen, uit ongeveer 150 velden. De NAM is de derde gasproducent op zee.

Wellicht ook interessant

Technieken

De NAM ontwikkelt nieuwe technieken: energiezuiniger en milieuvriendelijker. Daardoor kunnen we steeds meer gas uit bestaande velden en gas uit kleinere velden winnen.

Seismiciteit

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. In ons land zijn er heel soms natuurlijke aardbevingen. Maar ook gaswinning kan bevingen veroorzaken.

Milieu

De NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.