Wirelines zijn dunne kabels om vanaf haspels tot op grote diepte in een boor- of productieput te laten zakken. Hiermee kunnen specialisten bovengronds allerlei werkzaamheden ondergronds in de put uitvoeren. In de meeste gevallen kunnen deze werkzaamheden onder volle putdruk worden uitgevoerd.

Meetapparatuur

Het is mogelijk om aan de kabel allerlei soorten meetapparatuur te bevestigen. Met deze meetapparatuur zijn allerlei gegevens nauwkeurig te registreren. Zoals de diepte, de putperforatie, de druk en de temperatuur. Op basis van die gegevens kan de NAM betere beslissingen nemen over hoe we gas of olie zo efficiënt mogelijk kunnen winnen.

Instrumenten

Ook kunnen we allerlei instrumenten aan een wireline vastmaken om diep onder de grond in te grijpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld om een vastgelopen boorkop in een boorput los te maken. Of om bepaalde technische werkzaamheden uit te voeren, zoals het zetten of verwijderen van afdichters en het vervangen van kleppen in een productieput.

Specialisten

Wirelining is bijzonder gespecialiseerd werk. De operator kan niets zien wat er ondergronds gebeurt. Hij moet dus volledig kunnen vertrouwen op zijn expertise, de apparatuur en de instrumenten.
 

Meer over Techniek en innovatie

Fracken

Hydraulisch stimuleren is een techniek om gas uit sommige kleine velden te winnen. Met hydraulisch stimuleren kan de NAM gas winnen dat anders zou achterblijven.

Waterinjectie in Twente en Drenthe

Bij gas- en oliewinning op land en op zee komt zout water omhoog. Waar mogelijk brengt de NAM dit terug in de diepe ondergrond.

Wellicht ook interessant

Locaties en activiteiten

De NAM is overal actief, zowel op land als op zee. Deze interactieve kaart toont waar wij aan het werk zijn.

Veiligheid

Veiligheid staat centraal in alles wat de NAM doet. Op onze eigen locaties en als wij elders aan het werk zijn.

Milieu

De NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.