In nieuwe gasvelden komen de vloeistoffen samen met het aardgas vanzelf mee naar boven. Maar in oudere gasvelden is de druk soms te laag. De vloeistoffen in de boorput, die vaak kilometers diep is, blokkeren dan het gas. Die blokkade kunnen we wegnemen door zeep in het water te spuiten of door de snelheid van het gas te vergroten.

Zeepinjectie

Zeepinjectie is een van de belangrijkste technieken om putten van oudere gasvelden beter te laten produceren. Door zeep gaat water schuimen en wordt de vloeistof lichter. Het aardgas kan zo de vloeistof naar boven blazen, ondanks de lage druk in de put. Bij zeepinjectie pompen we zeep in de put via een dunne buis. Deze buis is millimeters dun, maar kilometers lang. Zodra het gas en het schuim aan de oppervlakte komen, voegen we defoamer toe. Hierdoor breekt het schuim af. Wat overblijft, is gas en een beetje water.

Elke put heeft een andere samenstelling van vloeistoffen. Dus gebruiken we voor elke put een andere combinatie van zepen. NAM werkt al sinds 2004 met deze techniek. In 18 gasvelden passen we nu zeepinjectie toe. Dat zorgt bij elkaar voor honderden miljoenen m3 extra gas. Sinds 2012 past NAM zeepinjectie ook toe op zee, inmiddels met 9 installaties. Dat worden er meer. We gaan jaarlijks 5 tot 10 nieuwe zeepinstallaties op zee gebruiken. Door zeepinjectie kunnen putten 3 tot 6 jaar langer doorproduceren.

Steeds betere resultaten

NAM doet voortdurend onderzoek om de gaswinning met zeepinjectie te verbeteren. Met de TU Delft hebben we de afgelopen 4 jaar samengewerkt voor het promotieonderzoek van Dries van Nimwegen. Voor dit onderzoek is stromingsgedrag met verschillende soorten schuim onderzocht. De resultaten stellen ons nog beter in staat het proces te beheersen en te optimaliseren.

Velocity strings

NAM haalt water ook op een andere manier uit gasputten. Namelijk door dunne buizen in de put te steken. Deze buizen noemen we velocity strings. De dunne buizen zorgen voor een vernauwing in de put, wat de snelheid van het gas verhoogt. Door de hogere gassnelheid komt het water samen met het gas naar boven. Dankzij deze techniek kunnen we de levensduur van ongeveer 30 gasputten met 5 tot 10 jaar verlengen. Dit levert naar verwachting gemiddeld 100.000 m3 extra gas per dag per put op.

Meer over Techniek en innovatie

Techniek en innovatie

NAM ontwikkelt nieuwe technieken: energiezuiniger en milieuvriendelijker. Daardoor kunnen we steeds meer gas uit bestaande velden en gas uit kleinere velden winnen.

Hydraulisch stimuleren

Hydraulisch stimuleren is een techniek om gas uit sommige kleine velden te winnen. Met hydraulisch stimuleren kan NAM gas winnen dat anders zou achterblijven.

Wellicht ook interessant

Locaties en activiteiten

NAM is overal actief, zowel op land als op zee. Deze interactieve kaart toont waar wij aan het werk zijn.

Aardgaswinning op zee

Circa 28 % van het Nederlandse aardgas wordt op zee gewonnen, uit ongeveer 150 velden. NAM is de derde gasproducent op zee.

Wadden

Het Waddengebied is een uniek natuurgebied. NAM wint het gas onder de Waddenzee dan ook onder strenge voorwaarden en regels.