Stikstof is een natuurlijk gas in de lucht. Van de lucht die we inademen, bestaat 78% uit stikstof. Om het te kunnen gebruiken bij de gasproductie, moeten we de stikstof eerst scheiden van de zuurstof. Hiervoor gebruiken we een installatie die zo groot is als een zeecontainer. Deze installatie drukt de stikstof samen, precies zoals we het willen. De stikstof voeren we daarna via een leiding naar de gasputten en het gasveld. Vervolgens duwt de stikstof het gas als het ware uit het poreuze zandsteen naar de putten.

Aardgas+ De Wijk

De NAM past de nieuwe techniek sinds 2013 toe in gasveld De Wijk in Drenthe. Het project heet daarom Aardgas+ De Wijk. Het veld kan dankzij stikstofinjectie nog ruim 10 jaar mee. Naar verwachting kunnen we er nog 2 miljard m3 gas uit halen: genoeg om alle Drentse huishoudens 6 jaar energie te leveren.

In 2016 ging de NAM verder met de tweede fase van Aardgas+. Daarvoor boorden we 11 nieuwe putten extra in het De Wijk-gasveld. Sommige putten zijn bedoeld om gas te winnen, sommige om ook op andere plekken stikstof te injecteren.

Niet schadelijk

Stikstof is een natuurlijk gas en onschadelijk voor het milieu. Door onze techniek mengt de stikstof zich een beetje met het gas. Ook dat is geen probleem. De Gasunie, het staatsbedrijf dat voor het transport van het gas zorgt, voegt zelf ook stikstof toe aan gas. Voor het gas uit gasveld De Wijk is dat bijna niet meer nodig.

Meer over Techniek en innovatie

Fracken

Hydraulisch stimuleren is een techniek om gas uit sommige kleine velden te winnen. Met hydraulisch stimuleren kan de NAM gas winnen dat anders zou achterblijven.

Waterinjectie in Twente en Drenthe

Bij gas- en oliewinning op land en op zee komt zout water omhoog. Waar mogelijk brengt de NAM dit terug in de diepe ondergrond.

Wellicht ook interessant

Locaties en activiteiten

De NAM is overal actief, zowel op land als op zee. Deze interactieve kaart toont waar wij aan het werk zijn.

Milieu

De NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.

Veiligheid

Veiligheid staat centraal in alles wat de NAM doet. Op onze eigen locaties en als wij elders aan het werk zijn.