Bij een diep aardwarmteproject wordt vaak tussen de 150 en 200 m³ zout water per uur rondgepompt. Dit komt overeen met het per dag oppompen van 3.600 tot 4.800 m³ in de ene put, en het terugbrengen van deze hoeveelheid in de diepe ondergrond via de andere put. Om de putten en leidingen te beschermen tegen corrosie (roestvorming) en neerslag van bijvoorbeeld zouten, worden chemicaliën (mijnbouwhulpstoffen) toegevoegd.

Kleinere hoeveelheden water

Bij een gemiddelde waterinjectielocatie van de NAM gaat het om veel kleinere hoeveelheden water per put. Met waterinjectie brengen we het water dat vrijkomt bij gas- of oliewinning terug in de diepe ondergrond. In 2014 injecteerde NAM per dag in totaal ongeveer 7.500 m³ water in 16 putten. Dat komt neer op ongeveer 500 m³ per dag per put. Om corrosie en neerslag tegen te gaan, gebruikt de NAM ook mijnbouwhulpstoffen.

Het enige verschil met het injectiewater van de NAM is dat er vaak kleine resten van olie of gas in zitten. Deze stoffen komen van nature al in de diepe ondergrond voor. Het aardwarmte- en injectiewater is dus vergelijkbaar, met uitzondering van de restfracties van gas en olie. Bij aardwarmteprojecten gaat het echter om aanzienlijk hogere injectiehoeveelheden per put.

Hebt u vragen over waterinjectie of aardwarmte of interesse om hierover met de NAM in gesprek te gaan? Neem dan contact op met de NAM. 

Meer over Aardwarmte

Fracken: wat en waarom

Aardgas zit in een harde zandsteenlaag. Soms zo hard dat het gas niet naar de put kan stromen. Met Hydraulisch Stimuleren wint de NAM dat gas.

Fracken in de praktijk

Hydraulisch Stimuleren is een techniek om vloeistof in een gasveld te pompen. De vloeistof bestaat uit water, chemicaliën en keramiekkorrels.

Wellicht ook interessant

Aardgas

Aardgas is een van de belangrijkste energiebronnen van ons land. De meeste huishoudens en bedrijven in Nederland gebruiken aardgas.

Milieu

De NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.

Waterinjectie in Twente en Drenthe

Bij gas- en oliewinning op land en op zee komt zout water omhoog. Waar mogelijk brengt de NAM dit terug in de diepe ondergrond.