Optimaliseren in de praktijk

Fracken is een techniek om vloeistof onder hoge druk via de gaswinningsput in een gasveld te pompen. De vloeistof bestaat voor 98% uit water. Aan het water zijn chemicaliën en keramiekkorrels toegevoegd. Door de hoge druk ontstaat er plaatselijk een scheur in het gashoudende gesteente. Daardoor komt het gas makkelijker naar boven en wordt de gasproductie geoptimaliseerd.

Samenstelling vloeistof

De door de NAM gebruikte vloeistof bestaat uit water (98%) en chemicaliën (2%) zoals antiroest om de put tegen het water te beschermen. Daarnaast worden er kleine keramiekkorrels toegevoegd. Deze korrels blijven als opvulmiddel op grote diepte in het gashoudende gesteente achter. Zij houden de scheur open. Zo kan het gas beter en sneller naar de boorput stromen. Zo’n tweederde van de vloeistof komt weer naar boven. De rest blijft achter in het gashoudende gesteente.

De chemicaliën (2%) in de vloeistof zijn noodzakelijk bij hydraulisch stimuleren. Ze voorkomen dat de put gaat roesten, verminderen de wrijving, en voorkomen bacteriegroei. De exacte samenstelling van de vloeistof verschilt per put.

Fracken door NAM in Nederland

Fracken is niet geschikt voor alle kleine gasvelden. Op dit moment heeft de NAM Fracken toegepast in een klein deel van de ongeveer 175 kleine velden die er in Nederland zijn.

Een gespecificeerd overzicht van de vloeistof en de gebruikte chemicaliën per locatie kunt u hieronder downloaden.

Meer over Fracken

Fracken: wat en waarom

Aardgas zit in een harde zandsteenlaag. Soms zo hard dat het gas niet naar de put kan stromen. Met Hydraulisch Stimuleren wint de NAM dat gas.

Optimalisatie en veiligheid

Er zijn mensen die bij Hydraulisch Stimuleren aan schaliegaswinning denken. Anderen maken zich zorgen over aardbevingen en het gebruik van chemicaliën.

Wellicht ook interessant

Onze omgeving

De NAM ontziet het milieu en de sociale omgeving zo veel mogelijk. Schadelijke gevolgen proberen we te voorkomen. We luisteren naar omwonenden.

Milieu

De NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.

Technieken

De NAM ontwikkelt nieuwe technieken: energiezuiniger en milieuvriendelijker. Daardoor kunnen we steeds meer gas uit bestaande velden en gas uit kleinere velden winnen.