Bij de productie van gas komen ook andere stoffen mee naar boven, zoals water en zand. In het water zit zout. Dit zout kan zich aan de onderkant van oudere putten hechten. Ook is het mogelijk dat zand de gaatjes verstopt in de zandsteenlaag waarin het gas zit. In beide gevallen kan het gas niet meer vrij stromen. We moeten de put dan schoonspoelen.

Schoonspoelen

Het schoonspoelen van gasputten gebeurt meestal met water, soms met een mengsel van vloeistoffen. Zit er zout in de put, dan lost dit in de vloeistof op. Het zand in de put, afkomstig van het gashoudende zandsteen, spoelen we mee naar boven.

We pompen de vloeistof de put in door een flexibele, metalen buis. Die noemen we de coil. De coil is op een haspel gerolde buis en kan wel 5 tot 6 kilometer lang zijn. We laten de coil helemaal naar de onderkant van de put zakken. Aan de bovenkant is de coil aangesloten op een tank met water.

Vervolgens spoelen we het water door de put en pompen het weer naar boven. Met het water pompen we ook stikstof mee. Het stikstofgas helpt om het water omhoog te werken. Zonder stikstof kan het water te zwaar zijn. De hele klus duurt ongeveer 1 tot 5 dagen.

Verspilling voorkomen

De NAM gebruikt coiled tubing clean out ook bij andere vormen van verontreiniging. Bijvoorbeeld om het gesteente waarin het gas zit, schoon te spoelen. In dat geval spuiten we eerst zoutzuur in het gesteente. Het zuur verwijdert alle verontreinigingen. Vervolgens verwijderen we het uitgereageerde zuur uit de put met Ā coiled tubing clean out en stikstof. Verder gebruiken we coiled tubing clean out ook bij hetĀ  in productie brengen van nieuwe putten. Deze zitten dan nog vol met water of pekel. We pompen dit water of pekel eruit met coiled tubing clean out en stikstof.

Meer over Techniek en innovatie

Wirelining

Soms past de NAM wirelining toe. Dit is een bijzondere techniek om werkzaamheden op grote diepte uit te voeren in olie- en gasvelden.

Fracken

Hydraulisch stimuleren is een techniek om gas uit sommige kleine velden te winnen. Met hydraulisch stimuleren kan de NAM gas winnen dat anders zou achterblijven.

Wellicht ook interessant

Locaties en activiteiten

De NAM is overal actief, zowel op land als op zee. Deze interactieve kaart toont waar wij aan het werk zijn.

Aardgas

Aardgas is een van de belangrijkste energiebronnen van ons land. De meeste huishoudens en bedrijven in Nederland gebruiken aardgas.

Groningen-gasveld

Op 29 maart 2018 heeft het Kabinet maatregelen genomen om de gaswinning uit het Groningen-gasveld zo snel als mogelijk te beƫindigen.