
Hoe ontstaat aardgas?
Meer dan 300 miljoen jaar geleden bestond Nederland uit tropische moerasachtige bossen. Deze bossen verdwenen en de plantenresten werden bedekt door dikke lagen zand en zout. Onder de hoge druk van deze aardlagen veranderden de plantenresten eerst in veen en later in steenkool. De druk in de steenkoollaag nam verder toe. Hierdoor werd de steenkoollaag steeds warmer en ontstond aardgas.
Video: Zo ontstaat aardgas
Deze video legt in iets meer dan ƩƩn minuut uit hoe aardgas in Nederland ontstaat.
Aardlagen
Wanneer we de provincie Groningen als het ware ādoor midden snijdenā, zien we een āgeologische doorsnedeā van het land. In deze doorsnede zijn de verschillende aardlagen goed te zien. Onderop ligt de steenkoollaag. Daarboven ligt zandsteen. Deze laag ligt op ongeveer 3 kilometer diepte. Het aardgas zit, onder hoge druk, in de poriĆ«n van deze zandsteenlaag. Door de ondoordringbare zoutlaag boven de zandsteenlaag, kan het aardgas hier niet weg. Boven de dikke zoutlaag liggen kleisteen, kalksteen en lagen klei en zand.
Meer over Het winnen van aardgas
Hoe wordt aardgas gewonnen?
Aardgaswinning op land gebeurt altijd op dezelfde manier: opsporen, boren van aardgas en vervolgens het opruimen van de winningslocatie.
Historie van aardgas en aardolie
Het eerste olieveld in Nederland wordt in 1943 gevonden. In 1959 wordt het Groningen-gasveld aangeboord.
Wellicht ook interessant
Milieubeleid
NAM is voortdurend op zoek naar het beste evenwicht tussen milieu, samenleving en economie. Die balans is van essentieel belang.
Bodemdaling door gaswinning
Bodemdaling komt al vele eeuwen voor in Nederland. Dit gebeurt door natuurlijke processen, maar kan ook komen door menselijk handelen. Ook aardgaswinning kan bodemdaling veroorzaken. Of er bodemdaling optreedt, en zo ja hoeveel, is afhankelijk van veel factoren en is per gasveld verschillend.
Gas- en oliewinning
Gegevens over de metingen van de gaswinning