Bij een diep aardwarmteproject wordt vaak tussen de 150 en 200 m³ zout water per uur rondgepompt. Dit komt overeen met het per dag oppompen van 3.600 tot 4.800 m³ in de ene put, en het terugbrengen van deze hoeveelheid in de diepe ondergrond via de andere put. Om de putten en leidingen te beschermen tegen corrosie (roestvorming) en neerslag van bijvoorbeeld zouten, worden chemicaliën (mijnbouwhulpstoffen) toegevoegd.
Kleinere hoeveelheden water
Bij een gemiddelde waterinjectielocatie van NAM gaat het om veel kleinere hoeveelheden water per put. Met waterinjectie brengen we het water dat vrijkomt bij gas- of oliewinning terug in de diepe ondergrond. In 2014 injecteerde NAM per dag in totaal ongeveer 7.500 m³ water in 16 putten. Dat komt neer op ongeveer 500 m³ per dag per put. Om corrosie en neerslag tegen te gaan, gebruikt NAM ook mijnbouwhulpstoffen.
Het enige verschil met het injectiewater van NAM is dat er vaak kleine resten van olie of gas in zitten. Deze stoffen komen van nature al in de diepe ondergrond voor. Het aardwarmte- en injectiewater is dus vergelijkbaar, met uitzondering van de restfracties van gas en olie. Bij aardwarmteprojecten gaat het echter om aanzienlijk hogere injectiehoeveelheden per put.
Hebt u vragen over waterinjectie of aardwarmte of interesse om hierover met NAM in gesprek te gaan? Neem dan contact op met NAM.